Управляващите не мислят за хората и правят здравната реформа авантюристично

Фев 02, 2010 Новини БСП 0 1716

  Отношенията между ГС на БСП - София и Националния съвет на партията не трябва да бъдат заложник на лични политически амбиции   Нужна е реформа в здравеопазването, но тя трябва да се прави внимателно, изхождайки от конституционния принцип и от правата на българските граждани за достъпно здравеопазване

 

Отношенията между ГС на БСП - София и Националния съвет на партията не трябва да бъдат заложник на лични политически амбиции

 

Нужна е реформа в здравеопазването, но тя трябва да се прави внимателно, изхождайки от конституционния принцип и от правата на българските граждани за достъпно здравеопазване. Това, което се случва,  може да се нарече само авантюра, която води до унищожаване на голяма част от общественото здравеопазване в България. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след заседание на ИБ на партията.  Лидерът на БСП коментира откритото писмо на министъра на здравеопазването Божидар Нанев, адресирано до него. Според Станишев здравният министър се опитва доста неудачно да обясни случващото се в поверения му ресор. Лидерът на БСП изтъкна, че не е необходимо г-н Нанев да прикрива закриването на болници с въвеждането на нови критерии за качество. „Критериите се в противоречие с Националния рамков договор", заяви Станишев. Той отбеляза, че те са произволни и не са обсъдени с лекарите, с болничните заведения или НСОРБ. „Има основание всяка една болница да протестира, когато тези договори се сключват в разрез с Националния рамков договор", обясни Станишев.

Лидерът на БСП изброи конкретните последици от политиката, която провежда в момента правителството. С 21 болници не са сключени договори. С 35 болници са сключени договори по 3 пътеки, което ги обрича на фалит. Със 158 болници са сключени договори по ограничен брой пътеки - с 48% по- малко в сравнение с 2009г., което също обрича здравните заведения да трупат дългове и да изпаднат в несъстоятелност. „Веднъж закрита една болница, много трудно би вървял процеса на нейното възстановяване", изтъкна Станишев.

Социалистите изразиха сериозни притеснения, че се върви към политика, която ще доведе до фалит на НЗОК с цел да се въведат частни здравни каси. „Всичко това се случва под мотото, че няма пари", заяви бившият премиер. Той напомни, че миналата година Здравната каса има резерв от повече от 700 млн. лв., а за 2010г. резервът, който се планира, е 800 млн. лв. Лидерът на БСП беше категоричен, че авантюрата на управляващите трябва да бъде спряна, за да не се нанесат необратими последици за здравеопазването. „Всякакви екзотични идеи за хеликоптери звучат абсурдно. Добре е да го осъзнае и министърът на здравеопазването, и вицепремиера, и министър-председателят", каза Станишев. По думите му не може да се подходи към здравето на хората по един чисто фискален и счетоводителски начин. „БСП подкрепя всички протести, които възникват в общините, където болниците се обричат на закриване, а хората - на липса на медицинско обслужване", заяви лидерът на социалистите.

Председателят на Съвета по околна среда и климатични промени на НС на БСП Атанас Костадинов изтъкна, че писмото от ЕК, с което се стартира процедура по чл. 226 от договора за присъединяване, няма нищо общо с мотивите на МС за промени в Закона за ГМО. „Необосновано въпросите, свързани с една директива 98.18 на Общността, са заменени и допълнени с друга директива, която касае освобождаването на ГМО в пазара в България", заяви Костадинов. По думите му процесите по околна среда не трябва да подлежат на „дянковизация", а на устойчиво управление. Костадинов отбеляза, че 0.119% от европейската територията е разрешена за опити с ГМО, а България е с 33% в състава на Натура 2000. „Няма да сме ние партията, която ще иска България да стане част от тези 0.119%", категоричен беше Костадинов. По думите му управляващите нямат визия за биологичното земеделие в страната. Костадинов обяви, че депутатите от Коалиция за България ще проведат работна среща с протестиращите. „Няма да оглавяваме протести, които споделяме. Искаме да водим диалог с НПО, които са загрижени за екологията в България и за здравето на хората", категоричен беше Станишев. Той сподели, че в личен план е противник на генномодифицираното развитие на българското земеделие заради рисковете и последиците, които биха възникнали за България.

Лидерът на БСП заяви, че вече са подготвени законодателните предложения на Коалиция за България за второ четене на законопроекта. „Аз лично не бих възразил да бъде изтеглен изцяло този закон", коментира лидерът на БСП. Атанас Костадинов добави, че левицата би подкрепила текстове в закона, които са свързани с повишаването на контрола върху разпространението на ГМО. Той изтъкна, че Гърция, Унгария и Австрия са страни, които са забранили дори опитите с ГМО на своята територия. „България може да бъде такава страна", категоричен беше Костадинов.

Сергей Станишев коментира оттеглянето на оставката Румен Овчаров като председател на ГС на БСП-София. Станишев заяви, че за него това не е изненада, защото е била обявена по специфичен начин и не е била  формализирана.

Лидерът на БСП изтъкна, че промяната в партията се реализира не винаги с тази скорост, която иска да види, но се превръща във факт. Станишев напомни, че за първи път след 20 години опити е създадено младежко обединение в БСП. „Интересно е, че Румен Овчаров, който се идентифицира като някакъв нов носител на промяната в БСП, беше един от хората, който открито работеше срещу младежкото обединение", коментира Станишев.

„Радвам се, че Румен Овчаров се е самооопределил като носител на моралните ценности в България", каза още лидерът на социалистите. Станишев беше категоричен, че БСП никога не е била партия на корупцията. „Това не означава, че БСП е била застрахована от корупционни практики. Точно този образ на хората, които са били в управлението, нанесе немалко щети на БСП във възприятието на нашите избиратели", каза още лидерът на социалистите. 

Според Сергей Станишев БСП има много важна мисия за развитието на България, за опазването на конституционния ред и на демократичното начало в страната. „БСП е единственото реално и силно препятствие срещу тенденцията в последните 6 месеца за установяване на едноличен режим на управление. БСП е единствената опозиция, която заявява много категорично своите позиции на противопоставяне на конкретните управленските решения на това правителство", каза Станишев. По думите му в интерес на управляващите е БСП да бъде демонизирана, отслабвана и разбивана. „Хора, които работят в тази посока, обслужват външни на БСП политически интереси, най- вече интересите на ГЕРБ", добави председателят на партията. 

Лидерът на БСП беше категоричен, че не бива отношенията между Градската организация и Националния съвет да бъдат заложник на лични политически амбиции. „Много бих се радвал Румен Овчаров като председател на Градската организация да предложи своето виждане за промяната в Столичната организация на БСП, на която той е председател близо 11 години. В резултат на тези промени да се достигне най-сетне до победа в столицата на изборите през 2010г. за кмет на София", заяви Станишев. По думите му всеки трябва да си върши работата в рамките на доверието, което е получил. Лидерът на БСП припомни, че винаги е споделял виждането, че ако не е доказано, че някой е корумпиран, не бива да се оцветява с черна боя. „Не е тайна, че като министър към Овчаров имаше сериозни атаки и имаше сериозна загуба на обществено доверие, което доведе до неговата оставка", каза още Станишев.

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>