Икономическата политика на правителството е странна смесица между някои от постулатите на монетарния фундаментализъм и некомпетентност

Янр 30, 2010 Новини БСП 0 1274

БСП настоява правителството да престане да крие от обществото финансовите параметри на българската икономика

БСП настоява правителството да престане да крие от обществото финансовите параметри на българската икономика. Това заяви Румен Овчаров по време на семинара на Парламентарната група на Коалиция за България, който се провежда в Хисаря. Според депутата от левицата оценката на сегашното управление и това, което то предлага, се разминават с реалното състояние на българската икономика. „Действията на правителството са странна смесица между някои от постулатите на монетарния фундаментализъм с висока степен на некомпетентност. Използват се рецепти от времето на ранния Муравей Радев", коментира Овчаров. Той изтъкна, че правителството рязко съкращава разходи без да е ясно защо. Резултатите, които имаме към края на годината драстично се разминават с това, което правителството обяви като свои приоритети", добави депутатът. По думите му за първи път през това хилядолетие България ще завърши с дефицит в бюджета си, без обаче да е ясно колко точно е дефицитът. Овчаров напомни, че официалният дефицит, обявен от министъра на финансите, е 496 млн.лв. Според депутата реалната стойност е значително по-голяма - дефицитът на държавата към края на 2009г. е между 2 и 3 млрд. лв. Овчаров обясни, че реалният дефицит включва между 500 и 800 млн.лв. неразплатено ДДС, между 300 и 500 млн. лв. неразплатени плащания към общините, между 1 и 2 млрд. неизплатени плащания към бизнес обектите и фирмите.

„Поради некомпетентност правителството и министърът на финансите разчитаха, че ще заблудят Евростат и България ще отчете в края на 2009г. бюджетен дефицит в рамките на 0.7%", отбеляза Овчаров. Той обясни, че Евростат не следи само касовите разплащания на държавния бюджет, но и неразплатените задължение на държавата. Според депутата официалният резултат, който страната ни ще получи от Евростат, ще е със значително по- висок дефицит в държавния бюджет.

Овчаров коментира, че по- лошата новина е, че България започва  и настоящата година със значително по- висок от предвидения дефицит. Той обясни, че причината за това е, че нереализираните плащания ще бъдат извършени през 2010г.

Според Румен Овчаров е необходимо преосмисляне на политиката, която води държавата. Депутатът отбеляза, че заради преоценката на макрорамката и очакванията за ръст на БВП от 0.3%,  се очакват около 600 млн.лв. допълнителни приходи в бюджета. Тези средства според Овчаров могат да бъдат насочени към минимизиране на ефектите от икономическата криза.

Социалистите заявиха намерението си да настояват за актуализация на бюджета и преразпределяне на допълнителните приходи, които ще дойдат от по- доброто развитие на българската икономика. „Не приемаме грубия рекет на правителството по отношение на бизнеса", заяви Овчаров. По думите му намаляването с 10% на вече сключени договори е неприемлив, особено когато се лансира на базата на готовността на правителството да увеличи плащанията по договори, сключени с чужди фирми. За пример депутатът даде договора с турската фирма за АМ „Люлин".

Според Петър Димитров основен проблем, който възниква в резултат на политиката на правителството, е липсата на подкрепа за инвестиционния процес и спирането на големите проекти. Депутатът изтъкна, че освободените от бюджета 600 млн. лв. трябва да се пренасочат към големите инфраструктурни и енергийни проекти. Според социалистите българската държава трябва да подкрепи отново бизнеса с втори транш от 500 млн. лв. чрез Банката за възстановяване и развитие. Петър Димитров добави, че е необходимо съучастие на държавата в размер на 20 - 30% в особено важни инвестиции. „Правителството действа прокризисно", категоричен беше Димитров.

Социалистите поставиха отново исканията си за увеличаване на минималната работна заплата от 240лв. на 280лв., увеличаване на пенсиите по швейцарското правило от 1 юли и увеличаване на заплатите в държавния сектор от 1 юли поне с 5%. „Смятаме, че това са минималните антикризисни изисквания, които правителството трябва да реализира, при положение че има резерви в бюджета", заяви Димитров.

От БСП предлагат да се разрешава предсрочното пенсиониране на мъжете, навършили 60 години и на жените, навършили 57 години при равноправни условия до края на кризата. „Това ще намали натиска върху пазара на труда", обясни Петър Димитров. Социалистите са категорични, че е необходимо да се защитят и кредитополучателите. За тази цел те предлагат държавата да съдейства за разсрочване на вземанията на кредитора.

По думите на Петър Димитров е важно да се увеличи и доверието към българската икономика и бизнес. Депутатът призова управляващите да се спрат с охулващото говорене срещу българската държава и да спрат изявите от рода на Румяна Желева. „Нужно е друго говорене от страна на управляващите и друго представяне на България", категоричен беше Димитров. По думите му Румяна Желева е нанесла по- голяма вреда, отколкото  Али Агджа с обвиненията за атентата срещу папата.

Антон Кутев представи социологически данни от изследване на Живко Георгиев, проследяващо основни политически тенденции. Според него 77% от хората определят безработицата като най- важен проблем. Изследването показва, че БСП е имала най- високо обществено доверие в началото на 2007г., а най- ниско - през септември 2009г. Следва стабилизация и увеличаване на подкрепата за социалистическата партия-  в началото на 2010г. БСП има подкрепа от 13,4%. Обратната тенденция се наблюдава при ГЕРБ -  доверието в партията е спаднало със 7%. Кутев изтъкна, че представените данни не отчитат промяната на обществените нагласи след скандала с Румяна Желева. „Хубавото за БСП е, че се е оттласнала от дъното, но ни чака още много работа", заяви Кутев.