Сергей Станишев: Правитеството винаги е било и остава в диалог с всички протестиращи

  Правителството винаги е било и остава отворено за диалог с всички протестиращи, защото това е част от демокрацията в една страна, заяви на пресконференция министър-председателят Сергей Станишев

 

Правителството винаги е било и остава отворено за диалог с всички протестиращи, защото това е част от демокрацията в една страна, заяви на пресконференция министър-председателят Сергей Станишев. Той посочи, че правителството винаги е водило диалог и е търсило прагматични решения, когато са възниквали проблеми на едно или друго съсловие. Конкретно по отношение на вчерашния протест, премиерът подчерта, че на не малко от исканията, въпреки че те са доста разнородни и аморфни, кабинетът е реагирал доста по-рано. Той даде пример с ангажиментите към земеделските производители, законовите промени по отношение защитата на публичната собственост в районите на висши училища, предприетите мерки за гарантиране на реда в Студентския град в София, мерките в областта на здравеопазването, образованието, културата. Нашите действия започнаха далеч преди протестите, подчерта Сергей Станишев.

 Той даде много висока оценка за проявения вчера професионализъм от страна на българските полицаи и определи сблъсъците, предизвикани от „съзнателно организираните провокатори” като достойни за съжаление. „Стремежът беше да се осигури общественият ред. Това е принцип, към който правителството ще се придържа винаги”, заяви министър-председателят по повод действията на служителите на МВР. Премиерът благодари на полицаите за тяхната въздържаност и професионализъм и изрази съжаление за засегнатите граждани, които не са били провокатори, но който в тази ситуация са засегнати от действията на силите на реда.

 Според Сергей Станишев на вчерашния протест е създавана съзнателно организация за опорочаването му и за употреба на протестиращите за други цели. Министър-председателят каза, че днес вече има ясна тенденция и за политизиране на протеста. „Това се върши от част от опозиционните политически сили, които са известни с тези традиционни похвати”, каза премиерът. Той допълни, че случващото се се отдалечава неимоверно от идеите на неправителствените организации, студентските и неформалните сдружения.