Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Елжбета Биенковска благодари на евродепутатитете от България

08.03.2017

С писмо от 1 март адресирано до евродепутата Георги Пирински, комисарят по въпросите на вътрешния пазар Елжбета Биенковска, по молба на председателя на Европейската комисия (ЕК) Юнкер благодари за отправеното обръщение от всички български евродепутати от 18 януари до ЕК с настояване Комисията да предприеме необходимите мерки, за да не се допусне гръцки земеделски производители отново да блокират гранични контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция.

В писмото се отбелязва, че ЕК своевременно е влязла във връзка с компетентните власти, като е изтъкнала, че главната отговорност за осигуряване на свободното движение на стоки се носи от  съответната държава, на чиято територия възникват препятствия. В резултат на получаваните ежедневни сведения от представителствата на ЕК в Гърция и в България е било установено, че независимо от блокади на вътрешни пътища, контролно-пропускателните пунктове не са били засегнати.

В заключение комисар Биенковска уверява, че ЕК ще продължи да отдава най-голямо значение на подобни случаи и ще използва всички необходими правни средства за осигуряване на свободното движение на стоки и услуги в рамките на единния пазар на ЕС. 

Копие на писмото е предадено на всички български евродепутати подписали Позицията от 18 януари тази година.