Проф. Георги Михайлов: Нужен е акцент в здравеопазването за майките и децата

Мар 07, 2017 СОФИЯ Новини БСП 0 1484

Искаме достойно заплащане на медиците

„Искаме да спре доплащането в здравеопазването, защото според Световната здравна организация, в България, като публичен ресурс, се отделят между 6 и 7 млрд. лв., от които 50% се плащат от джоба на българина.” Това заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България” проф. Георги Михайлов по БТВ. Той обясни, че левицата предлага и актуализиране на лекарствената политика с достъп на пациента до медикаменти. „Готови сме да приемем, след консултация с фармацевтичния ни съюз, идеята за закон за достъп на българските граждани до медикаменти”, подчерта Михаилов.

Намираме се в много сериозна демографска криза. Приоритет трябва да е майчиното и детско здравеопазване

Според кандидата за народен представител с приоритет трябва да бъде и майчиното и детското здравеопазване. „Защото се намираме в много сериозна демографска криза”, подчерта той.

Като пореден сериозен проблем в медицината, проф. Михайлов посочи факта, че работещите в сферата са с унизителни възнаграждения. „Трябва най-накрая да получат своето достойно място, като освен уважението, да получат и достойно заплащане”, обясни той и допълни, че лекарите у нас се интересуват не само от заплащането, но и от кариерно израстване, продължителна квалификация, на което през последните години въобще не се е обръщало внимание.

Проф. Михайлов каза още, че левицата има конкретни предложения за програма за духовно и физическо израстване на младото поколение. „Тя обаче трябва да бъде създадена с усилията на различни министерства”, каза още той.