Корнелия Нинова: Вярвам, че ще сме първа политическа сила на изборите и ще направим правителство

Мар 07, 2017 Новини БСП 0 1197

Най- много ме ядосва лъжата, че ГЕРБ и Борисов остават държавата стабилна

„БСП ще се опита да направи правителство, ако е първа политическа сила след изборите. Ще направи такъв опит и ако е втора, а първата се откаже.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по Нова Телевизия. „Вярвам, че ще бъдем първа политическа сила. Лидерът на първата сила трябва да е кандидатът за премиер”, добави тя. Нинова обясни, че първата задача на левицата е да спечели вота с по-голяма разлика. Като втора, Корнелия Нинова посочи изготвянето на проучване сред членовете на БСП- с кого предпочитат да бъде направена управленска коалиция. „Направих промяна в БСП. По важните въпроси да се допитваме до членовете. Няма да се отклоня от тази промяна”, каза тя. Нинова обясни, че след допитването ще започнат срещи с партиите, които са посочили членовете на БСП, ще се водят разговори за програма и политика. „Ако другите лидери са субективни и искат да строшат държавата, за да е тяхното, ще има риск. Важно е да можеш да поемеш отговорност и да кажеш какво ще правиш ден по ден- отчетност, прозрачност и да вървиш напред”, поясни Корнелия Нинова.

Да ми обяснят, защо европейските страни получават компенсации от санкциите срещу Русия, ние – не!

„Първият ни приоритет са бедността на хората и доходите им, но е важен и този за отпадане на санкциите срещу Русия”, каза Корнелия Нинова. Тя обясни важността на този приоритет- санкциите срещу Русия водят до загуби сред българските производители. „Важна е България. Да се намери някой, да ни даде смислен отговор на въпросите: След като санкциите са равни за всички европейски страни, защо на България е забранено да продава, примерно киселите си краставички в Русия, а Мерцедес откриха там фабрика за коли миналата седмица? Защо за едните може, а за другите не може? Докога в Европа ще гледа на България, като на втора ръка хора?”, попита Нинова. „Защо, българските земеделци не са получили нито лев обезщетение за загубите си от санкциите, докато европейските им колеги са получили? 1,2 милиарда са загубите ни. Казвам на европейските ни колеги: "Много обичаме Европейския съюз, но повече обичаме България”, отсече Нинова.

 

Вярвам на президента Радев. Не му давам акъл.

 „Вярвам в президента Румен Радев. Не му давам акъл”, каза Корнелия Нинова. По повод отношението й към служебния кабинет, тя изтъкна: „Това е кабинет на ГЕРБ. Министърът на европейските фондове е бил директор на дирекция на подчинение на Томислав Дончев от ГЕРБ. Министърът на труда е бил зам.-министър на Борисов. Зам.- министърът на външните работи е Бойко Мирчев, директор също по времето на Борисов. Министърът на транспорта беше зам.-директор на НКЖИ по времето на Борисов. Министърът на финансите беше зам.-министър на Горанов. Министърът на енергетиката – шеф на Булгаргаз, назначен от Бойко Борисов. Сегашният зам.-министър на културата Балабанов- пак от правителството на Бойко Борисов. Областните управители на Пловдив, Добрич, Русе, Бургас, областните дирекции на МВР – всичките на ГЕРБ. Шестте горски стопанства – всичките на ГЕРБ. Митници и НАП – всичките на ГЕРБ. И само един министър на БСП – Деница Златева. Кой управлява държавата?", попита Корнелия Нинова. Тя призна, че е имало реакции в партията срещу тези назначения. „Аз им казах: Колеги, кой е казал, че ние ще редим служебен кабинет? Никой! Да спазим Конституцията, според която президентът реди служебния кабинет. Нека да спечелим парламентарните избори и ще редим и Министерския съвет и областните управители.”

От 2008 г досега, Борисов увеличи дълга със 17 милиарда лева

Не въпрос, коя лъжа я е ядосала най-много, Нинова каза: „Лъжата, че ГЕРБ и Борисов остават държавата стабилна.” Тя показа графика от статистика на БСК, според която през 2008 година резервът е бил 8,5 милиарда лева, а дългът 9,5 милиарда лева. Сега, следствие от политиката на Бойко Борисов, резервът е 12,9 милиарда а дългът 26,9 милиарда. „Със 17 милиарда е увеличен дългът на България. И не иска да дойде на дебат и да каже, какво ще прави. Догодина ще вземе ли още 6 милиарда, както е заложил в програмата си? Искам дебат по тези теми”, каза Корнелия Нинова. „Увеличиха билета за градски транспорт в София на 1.6 лева. По жалба на БСП съдът го върна на 1 лев. В момента ГЕРБ обжалват съдебното решение. Аз казвам, като кандидат от София, ако ние управляваме общината, или спечелим изборите, ще оттеглим жалбата. Да излезе Борисов и да каже, какво ще прави, като кандидат за София. Те обещават средната заплата след четири години, ако има икономически ръст, да е 1500 лева. Можем ли сега да направим нещо за доходите на хората? Изтеглете си жалбите от съда и за увеличението на винетките, и за увеличението на билетчето. С винетките ще помогнете на всеки в България, с изтеглянето на жалбата срещу цената на билета, ще помогнете на софиянци”, каза Корнелия Нинова.

Какво е отношението на Борисов по въпроса – Европа на две скорости?

"От няколко дни се говори за Европа на две скорости, след изказването на г-н Юнкер. Ние казваме – не! Не искаме България да е във втория кръг от държави. Каква е позицията  на Бойко Борисов за това? Той не се е произнесъл." Въпросът отправи задочно лидерът на БСП Корнелия Нинова към Бойко Борисов. „Каква му е позицията за изследването за храните? Пет години се борим с търговските вериги. Нашата позиция е ясна. Законът за храните е готов. Ще продават 50% българско производство. Който не го прави ще носи санкции. Утре започваме да търсим лаборатории, които да направят същото проучване на храните, каквото направиха страните от Вишеградската четворка. Каква е позицията на ГЕРБ по тези въпроси? ГЕРБ накараха Плевнелиев да наложи вето на Закона за търговските вериги”, каза още Корнелия Нинова. По повод несъстоялия се дебат тя заяви: „Имахме различни условия за дебата. Борисов настояваше да е с експерти, аз- да е лидерски. Ние смятаме, че експертите не могат да носят политическа отговорност. Лидерите носят отговорност. Той искаше да е с експерти. Отнесе се лековато, гледа на него като шоу или мач. Обясни ми, че ще стоим отстрани и ще ръкопляскаме. Този човек нито веднъж в политическата си кариера не се е съгласил на дебат „очи в очи”. Този човек е страхлив по природа. 15 години да си в политиката и нито веднъж в политическата си кариера да не си се съгласил на дебат с опонента си? Това е природа”, разтълкува Нинова. „Всички политици сме минали през всякакви дебати. Само той – не.

Гордея се със сина си. Носи световни медали на България няколко пъти

„Гордея се със сина си, че където и да е по света, той и работата му са повод да се чува химнът на България и да се вижда знамето ни. Носи вече седем – осем пъти световни медали на България”, каза Корнелия Нинова. На въпрос, дали е било PR ход да язди кон на Тодоровден, лидерът на БСП каза, че това е нейно хоби. „От 35 години яздя. И сега ходя на тренировки. Нищо не ти дава такова усещане за свобода и независимост, като това да яздиш кон в равно поле”, заяви Нинова.