Българските антифашисти в Ямбол подкрепиха кандидатите на "БСП за България"

Мар 06, 2017 ЯМБОЛ Новини БСП 0 2368

Кристиан Вигенин: Благодаря Ви, че ме поканихте на възпоминанието на хора, които са дали живота си, за да бъде България една различна държава

Подкрепата си за кандидатската листа на "БСП за България" и за нейния водач Кристиан Вигенин обявиха членовете на Българския антифашистки съюз в Ямбол. Те разговаряха с първите четирима в листата с номер 10 - Кристиан Вигенин, Николай Пенев, Даниела Сивкова и Кирчо Карагьозов.

Срещата беше организирана по повод годишнината от смъртта на двама видни ямболски антифашисти - 75 години от смъртта на Георги Георгиев (Оджо) и 73 години от смъртта на Янко Кирчев с партизанското име Цвятко, командир на партизанския отряд „Петър Момчилов”.

"Благодаря Ви, че ме поканихте на възпоминанието на хора, които са дали живота си, за да бъде България една различна държава. Благодаря Ви, че БАС през годините не позволи тези хора да бъдат забравени. Без паметта за миналото не можем да градим бъдещето!" С тези думи водачът на листата с номер 10 се обърна към антифашистите. В словото си той изрази своите притеснения от надигащата се сила на нацистки, фашистки и други крайнодесни политически формации както в Европа, така и в България и изрази надежда повече млади хора да се ангажират с активно в борбата срещу тях. Кристиан Вигенин сподели и опита си като ръководител на Работната група за борба с крайната десница по времето, когато е бил член на Европейския парламент. "Искам да припомня, че през 2007 г. точно благодарение на партия АТАКА и нейните евродепутати, в Европарламента беше създадена парламентарна група на крайната десница. Днес чуваме други послания от Волен Сидеров, но нека не забравяме миналото.", обърна се той към антифашистите.

Кандидатите на левицата отговориха на много въпроси, свързани с предизборната програма на БСП - за демографската политика, за пенсионния модел, за земеделието и за външната политика. "Въпросът за санкциите срещу Русия се решава от министър-председателите. Корнелия Нинова, която ще бъде нашият министър-председател, ако спечелим изборите, вече заяви, че ще блокира удължаването им. Заедно с това трябва да се договори и реципрочна отмяна на контра-санкциите на Русия срещу Евросъюза.", отговори Кристиан Вигенин на въпрос от залата.

След края на срещата, в знак на признателност, ямболските антифашисти, заедно с кандидатите положиха венци и цветя на мемориала Братската могила в Ямбол.  На поклонението присъстваха също и близки родственици на убитите ямболски партизани.