„Силна и отговорна държава, уважение между българите!” – призова БСП от Стара Загора

Кресливите малцинства, който противопоставят връзките ни с Русия на тези с останалата Европа - да млъкнат, Студената война отдавна е в миналото

„Да си уважаваме държавата, да се уважаваме един друг, да пазим националното си достойнство. В Старозагорска област, в сърцето на България, са едни от най-големите символи на силата на българския дух. И въпреки че сега е трудно и изглеждаме разделени, аз виждам как хората търсят идеала за силна и отговорна държава.  И това ме прави оптимист, че нашият път напред, като нация, е дълъг”, това заяви Драгомир Стойнев, водач на листата на коалиция „БСП за България” в Стара Загора по време на честванията на Националния празник 3 март в областта. 

В Стара Загора, за да почете Освобождението и подвига на участниците в Руско-турската освободителна война бе и Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, който подчерта, че 3 март е ден за единение в името на България и БСП има силата да обедини българския народ.

Кандидатите за депутати от коалиция „БСП за България” се включиха в общоградските чествания в Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево и Гурково.

По-късно през деня всички заедно почетоха националния празник в Храм-паметника "Рождество Христово" град Шипка и поднесоха цветя  в Криптата-гробница, където са положени тленните останки на загиналите по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) офицери, войници и опълченци.  

Драгомир Стойнев заяви, че изкуствените граници поставяни днес между руския и българския народ, са прекалено слаби. Според него те рухват веднага щом стане дума за Освобождението, или за общата азбука, за православието, за общата кръв.

„Сега предизвикателството е друго – за опазване на Европа, за изправяне срещу заплахата от разделения и мигранти. Общият език, религия, история - ще останат. А това са основите. Европа не е само политически граници, Европа е преди всичко общо пространство на духа, свободното общуване и уважаване на интересите на всички. Русия винаги е била част от това пространство”,  каза още Стойнев пред храм-паметника Рождество Христово в град Шипка.

„Интересите се променят, политиката – също. Вчера в ЕК излязоха с 5 сценария какво ще се случва в ЕС, Европа разсъждава как да продължи обединена, а ние горим мостове”, каза още Стойнев. Той призова кресливите малцинства, който противопоставят връзките ни с Русия на тези с останалата Европа да млъкнат и припомни, че Студената война е в миналото.