Кристиан Вигенин: Народното събрание може да бъде домакин на среща между парламентаристи от Армения и Азербайджан

На срещите беше обсъдена ситуацията в Нагорни Карабах, зачестилите инциденти по линията на контакт, както и напредъкът по преговорите за трайно урегулиране на конфликта там.

Специалният представител на Парламентарната асамблея на ОССЕ за Южен Кавказ Кристиан Вигенин проведе срещи с ръководителите на делегации на Армения и Азербайджан, Арташ Гегамян и Тахир Миркишили, участващи в Зимната сесия на Асамблеята във Виена.

На срещите беше обсъдена ситуацията в Нагорни Карабах, зачестилите инциденти по линията на контакт, както и напредъкът по преговорите за трайно урегулиране на конфликта там.

Двете страни подкрепиха инициативите, предложени от Вигенин, за засилване на двустранния парламентарен диалог и за разширяване на ангажимента на парламентарната асамблея на ОССЕ в региона. Сред по-важните са провеждането на среща между парламентарните комисии по външна политика на Армения и Азербайджан в България и организиране на парламентарна конференция с участието на съпредседателите на т.нар. Минска група като съпътстваща инициатива на Годишната сесия на Асамблеята през юли в Минск. "България има отлични отношения и с двете страни и вярвам, че можем да домакинстваме успешно подобна среща на парламентаристи, ангажирани с външната политика.", подчерта Специалният представител за Южен Кавказ и обяви намерението си да посети отново региона  през пролетта, след парламентарните избори в Армения.

Заедно с президента на Асамблеята Кристине Мутонен и генералния секретар Роберто Монтела, Вигенин се срещна и с водената от Софио Кацарава делегация в ОССЕ на Грузия, третата страна, която е в сферата на неговите отговорности. Тримата обсъдиха развитието на ситуацията в Грузия след парламентарните избори през октомври миналата година, както и напредъка по разрешаване на спорните въпроси с Русия и контактите със Сухуми и Цхинвали. Кристиан Вигенин предложи да се обмисли възможността за стимулиране на диалога между руски и грузински парламентаристи по различни теми, с което да се създадат и предпоставки за увеличаване на доверието между двете страни. Разговорите по тази идея ще продължат в следващите месеци, като се очаква по-конкретна рамка да бъде предложена на делегациите на Грузия и Русия през юли тази година в Минск.

И в трите срещи Вигенин подчерта, че реализацията на тези инициативи зависи много и от резултатите от парламентарните избори в България - както по отношение на участието му в българската делегация в Парламентарната асамблея на ОССЕ, така и от степента на подкрепа, на която би могъл да разчита от председателя на бъдещото Народно събрание.