Корнелия Нинова: Приемам номинацията за вицепрезидент на Социалистическия интернационал като признание за България

Фев 23, 2017 Новини БСП в медиите 0 2070

Очакваме изборът на конгреса в Колумбия. Ако бъда избрана, ще отстоявам интересите на България в тази най-висока международна организация

„Номинирана съм за поста вицепрезидент на Социалистическия интернационал. Бях поканена лично от Луис Аяла- генералния секретар на международната организация. Приемам това като признание за България. Колкото повече българи има на високи международни постове в световни организации- това е шанс мнението на България по важни теми да се чува на най-високо равнище и да бъде отчетено”. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира излязлата вчера информация за нейна номинация за вицепрезидент на Социалистическия интернационал. Тя подчерта, че това е признание и за БСП, което заедно с лидерското място на Станишев, начело на ПЕС, е показателно за авторитета, който партията е завоювала на международната сцена.

Корнелия Нинова обясни, че изборът ще стане между 2 и 4 март на конгреса на Социалистически интернационал в Колумбия. Тя подчерта, че има номинирани 31 кандидати от всички континенти- има от Аржентина, Австрия, Белгия, Чили, Финландия, Унгария, Италия, Япония, Мексико, Молдова, Португалия, Русия, Испания, Турция, Албания, Ангола, Армения, Бразилия, Камерун, Коста Рика, Хаити. „Очакваме изборът на конгреса в Колумбия. Ако бъда избрана, ще отстоявам интересите на България в тази най-висока международна организация. Благодаря на Луис Аяла за номинацията”, заяви Корнелия Нинова.

Крум Зарков: Успехът на Нинова в това състезание ще бъде грандиозен за цяла България

„Луис Аяла потърси разговор с нас и беше убеден, че Корнелия Нинова трябва да бъде номинирана по две причини. БСП е една от малкото социалистически партии в Европа, която в момента е във възход. Навсякъде социалистическите и социалдемократическите партии търпят някои негативи”, заяви международния секретар на ИБ на НС на БСП и водач на листата на „БСП за България” за Русе Крум Зарков. Като втора причина Зарков посочи, че Луис Аяла е присъствал на Конгреса на БСП, когато Нинова е била избрана за председател на партията, и е чул нейната реч. Той бил  убеден, че нейната енергия и устрем ще имат принос към световната организация.    

Крум Зарков обясни, че броят на вицепрезидентите и техните ресори ще бъдат решени от конгреса в Колумбия. Той уточни, че  при избора на вицепрезидентите трябва да се спази баланс между географските ширини и  половете на кандидатите. „Успехът на Корнелия Нинова в това състезание ще бъде грандиозен за цяла България”, заключи Крум Зарков.