Калоян Паргов: В това състезание- изборите, подбрахме най-добрите състезатели

Фев 23, 2017 Новини БСП в медиите 0 994

Валери Жаблянов: Приоритетът на БСП е България да поеме по друг път

„В това състезание - изборите, подбрахме най-добрите състезатели, защото те носят 50% от успеха“. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов пред БНТ по повод листите на левицата и предстоящите избори. Той подчерта, че в тази кампания БСП няма да залага на традиционните социални послания и обърна внимание, че всички десни партии са се втурнали в полето на левицата и наддават за пенсии, доходи, заплати. „Истината е, че държавата има нужда от стабилна, силна икономика, която да генерира такива приходи в бюджета, които да позволят стабилна социална политика. В София ще заложим на стратегия, свързана с проблемите на софиянци“, каза още той. Паргов припомни, че вчера е станало ясно, че цената на билетчето в София е паднала в съда. „Това е морална победа за софиянци. Обжалвахме решението за напълно необоснованото вдигане на цената на билета за градския транспорт с 60%“, каза още лидерът на БСП-София. Според него другата седмица ще бъде критична с решението на КЕВР- дали да се повиши цената на водата. „БСП е единствената политическа партия от 99-та година в този общински съвет, която е против тази грабителска концесия. Говорим за модел на управление на София, близък до този във Виена“, коментира той. Паргов изтъкна, че кандидатите на БСП за народни представители имат ярко отношение към проблемите на града, свързани с „Топлофикация“, „Софийска вода“ и чистотата на въздуха. „София е най-зелената и най-екологичната столица, а януари измерихме 4-5 пъти по-висока норма на замърсяване на въздуха, при положение, че Кремиковци вече не съществува“, припомни лидерът на столичните социалисти. Той допълни, че в листите на „БСП за България“ има международно признати лица, лекари, юристи със законодателен опит, артисти, млади хора, завършили в чужбина – пъстра палитра от експертен потенциал.
Калоян Паргов обясни, че не е в листите, защото в БСП има разделение на властите. „Моят избор е да остана там, където бях избран с голямо мнозинство – председател на градската организация на БСП. Ласкае ме и това, че съм на първо място по номинации в София – това е оценка за едногодишната ми работа“, уточни той. Паргов подчерта, че промяната в БСП, показана на Конгреса, има своята отправна точка и към бъдещето управление на държавата. „Това, което се случи на президентските избори и референдума, ясно показа желание за промяна, не само в политиката, но и на модела. Винаги е много тежко, когато трябва да слезеш от сцената, но залогът е бъдещето на БСП и на България“, коментира той.
Във връзка с предстоящата кампания, Паргов заяви, че очаква МВР, с областните дирекции на полицията, да си свършат работата и да блокират купуването на гласове.

По повод информацията, че Корнелия Нинова има покана да стане вицепрезидент на Социалистическия интернационал на мястото на Антониу Гутериш, Паргов обясни, че това е оценка за самата нея и за БСП. „Дали ще бъде избрана, това ще се реши следващата седмица“, допълни той. Паргов обясни, че ПЕС е в рамките на ЕС, докато Социнтерна е световна организация и винаги е добре, не само за БСП, но и най-вече за България, когато в тези организации имаме своето най-висше представителство. „Малко са политиците в България, които получават такова признание. Такива до момента бяха Сергей Станишев и Ирина Бокова“, обясни Паргов.
 
Валери Жаблянов: Приоритетът на БСП е България да поеме по друг път
„Приоритетът на БСП е България да поеме по друг път“, заяви водачът на листата за Кюстендил Валери Жаблянов пред БНР. Той подчерта, че не трябва да се обвързва нашата лична съдба с личността на един човек, както се случва през последните 8 години. „Лично премиерът раздава бюджета и строи магистралите, лично той управлява държавата, партията и останалите партии. Ако БСП участва сериозно в управлението на България, ще се върнем към принципите на демокрацията, записани в Конституцията – основните права на гражданите, образованието и здравеопазването да са безплатни, свободата на личността и медиите, съвестта на журналистите, способността на гражданите да защитават трудовите си права, възстановяване на автентичната дейност на синдикатите в България“, допълни Жаблянов. Кандидатът за народен представител припомни, че БСП се бори против приватизация на летище „София“ и БДЖ. „Нещо, което е залегнало открито в програмата на десницата и всички видове реформатори“, поясни той. „Тръгваме за победа и промяна на българската икономика, на бита на българина и на позицията, която България заема в международните отношения“, каза още Валери Жаблянов.