Изказване на Татяна Дончева по повод информация, предоставена от министъра на вътрешните работи и събитията от вчерашния протест пред парламента

Янр 15, 2009 Новини 0 1821

Уважаеми господин председателю, уважаеми дами и господа! Може би на 20-ата година от демократичните промени ще трябва все пак да усвоим този урок как и за какво протестираме и какво искаме да постигнем

Уважаеми господин председателю, уважаеми дами и господа! Може би на 20-ата година от демократичните промени ще трябва все пак да усвоим този урок как и за какво протестираме и какво искаме да постигнем. Всеки може да мрази правителството – всяко правителство, и сегашното правителство, и всеки по всяко време може да иска да го смени. Демокрацията обаче, която не е съвършена, но по думите на най-големите корифеи в политиката – „по-добро човечеството не е измислило”, все пак е създала правила.

Съгласно тези правила, дори и извън избори, първо, властта се взема с избори. В демократичните общества властта се взема с избори. Отношението към властта се изразява по различни начини, включително и с протест, включително и с многоброен протест, но за това има ред и закон. Никой не пречи на никого да дойде и да ругае правителството, парламентаристите, управляващото мнозинство или някой министър и да иска неговата смяна, но затова има ред. Никой от управляващото мнозинство, а смятам и от опозицията, не би могъл да протестира и да оспорва срещу правото на гражданите да изразят негативно отношение към правителството и не е изразил. Но мисля също така, че на 20-ата година от демокрацията трябва да се обединим и по това докъде и как, за да бъдем все пак изглеждащи като цивилизовани хора, а не да се обиждаме, че един чех поръчал на една българка да изобрази България като тоалетна в Прага. Защото, когато даваме такива сигнали към света, не можем да искаме друго отношение към себе си.

Изразяването на протест означава организация, ясни искания и начин, по който те да бъдат постигнати.

Господин Костов, Вие сте един от най-дълго пребиваващите тук. Вие би трябвало на собствения си гръб, като човек, който оглавяваше януарските събития 1997 г., но се изправи срещу таксиметровите шофьори по времето на убийството на детето Пепи, когато те само дето не Ви разкъсаха без да сте виновен, трябва да знаете това по-добре от огромната част от тази зала и повече от всички нас да знаете, че лозунгът: „Да ги изметем!”, не се отнася за тройната коалиция, а се отнася за всички, включително за детето Мартинчо Димитров – новопроизведен лидер на СДС.

Ако той смята, че ще оглави нещо, което не знае какво е, толкова по-жалко, защото, господин Димитров, оглавяването става отпред, не отзад, откъм тарабите на „Радисън”, където бяхте снимани. Няма защо тук да ни изнасяте речи, а трябваше да ги изнесете на гражданите.

Много резонен е въпросът: кой политически отговаряше за хората, които дойдоха вчера или ще дойдат днес? Какво се криете като мишки? И сте пуснали сайта „БГ „Мама”, футболните агитки на „Люлин”, „Надежда” и „Обеля – ІІ част”, пчеларите, млекопроизводителите, болните от редки заболявания и всякакви други хора. За какво се криете? Защо ви е Интернет? Като средство за комуникация и модерност или като средство за анонимност?

Водачите на нацията не могат да бъдат анонимни, господин Димитров и господин Костов. Водачите на нацията са с лицата си. Вие трябваше вчера да бъдете отпред, а не да се пришиете отзад, откъм тарабите на „Радисън”. Вие трябваше да знаете, че е ваше задължението да бъдат организирани тези хора, защото вътре може да има и провокатори и всякакви други. Ваше е задължението!

Обяснявах днес на един човек, че дори за „Бузлуджа”, където се събират симпатизанти, охраната се осигурява една седмица. Защо оставихте тези невежи в организирането на такива протести хора да докарат неизвестно кой? Защото се изживяват като водачи на световния революционен процес. Те не знаят какво може да стане. Никой от вас не питаше: ако някое от тези три взривни устройства, беше избухнало и беше осакатило, ранило или убило човек какво щеше да стане? Вие се грижите само кого набила полицията.

Не ви ли е грижа какво значи деца в средно училище вместо на училище да бъдат тук? Защо? Те могат да бъдат вашите деца. Не ви ли притеснява, че тези деца са дошли да трошат държавни институции, защото нямали четиризначни таблици в учебниците си? Ние сме стигнали много далеч в маргинализацията на нацията. Не виждате ли това? Не виждате ли това?

Днес има нужда от подкрепа не българският вътрешен министър, имат нужда институциите. Защо дошли пред парламента? Защото е най-лесно и най-безопасно, дами и господа. Защото това е една отделена сграда от всички и защото всеки счита, че 20 години може да дойде да чупи и троши. Върховенството на закона и реда е пътя към всяка демокрация и за върховенството на закона и реда днес трябва да дадем подкрепа. Полицията трябва да действа в рамките на закона задължително. Задължително! И не можете да накарате полицаите в тълпата да искат документи за самоличност, защото това е нелепо. И когато вашите организатори са допуснали вътре да има всякакви хора, трябва да ви е ясно, че съгласно закона те носят отговорност, включително за потрошените коли на „Аксаков”. Така пише в закона. И може би на тези другари и господа от Студентския град трябва да им обясните това.

Ако не можете да строите и ако може бившият кмет на София, генериращ трошене на сгради, да дойде тук и днес да ни обяснява пак, толкова по-жалко за него. Вие станахте на пенсионна възраст, другари и господа от ранното СДС и нищо не научихте.  Винаги се връщате към 1997 г. без смисъл. Но сегашните политици трябва да дадат подкрепа за реда и закона, защото България е заложена на това. А който иска смяна на правителство, има избори. Спечелете си ги, вземете си властта и правете с нея каквото народът ви е дал.