Момчил Неков критикува шовинистични изказвания срещу България

Момчил Неков е поискал среща с премиера на Валония Пол Маниет, за да дискутират медийното му изявление

„Остро осъждам призива на премиера на белгийския регион Валония Пол Маниет за излизане на България от ЕС. Смятам за недопустими подобен род шовинистични изказвания, още повече, че с г-н Маниет принадлежим към едно и също политическо семейство“, заяви Момчил Неков в пленарната зала на Европейския парламент.

Евродепутатът  призова белгийския политик да престане с евтиния флирт с белгийския електорат и да помисли как да се изгради солидарна Европа и да се противопостави на популистката реторика на крайнодесните политически формации.

Неков изрази подкрепата си за позицията на Маниет относно търговското споразумение с Канада (СЕТА), но остро се противопостави на опитите му да третира българите като втора ръка граждани в ЕС и припомни, че България има над 1300-годишна история.

В интервю за „L' Echo“ от 03 февруари министър-председателят на белгийския регион Валония Пол Маниет се обяви за излизане на Полша, Унгария, Румъния и България от ЕС. Маниет заяви, че след Brexit-а - предстоящото напускане на общността от Великобритания, е „желателно“ да последват „Полекзит, Унгрекзит, Румекзит, Булекзит“.

Момчил Неков е поискал среща с премиера на Валония Пол Маниет, за да дискутират медийното му изявление.