Георги Свиленски: Бивши министри седят и правят анализ на програмата на БСП, вместо да си пишат тяхната

Фев 10, 2017 Новини БСП в медиите 0 1063

Не е коректно към българските граждани да се представя програма десет дни преди изборите

„ГЕРБ до момента никога не са си изкарвали мандата до край и това дава основание да не си изпълняват програмата. По-лошото е, че подвеждат българските граждани. В бюджета залагат минималната работна заплата да не се вдига в следващите три години, а малко след като подават оставка започват да говорят за нейното повишение“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 43-то НС Георги Свиленски  в сутрешния блок на БНТ. „Кога ГЕРБ са откровени – когато предлагат бюджета и искат да излъжат 240 народни представители да го подкрепят или когато правят предизборна програма и искат 6 млн. българи да ги подкрепят?“, попита той.

Свиленски подчерта, че БСП има приета и обсъдена програма, а тази на ГЕРБ до момента е само в предпечат. „Не е коректно към българските избиратели да представиш какво предлагаш десет дни преди изборите. Така постъпиха и по време на президентските избори. Бивши министри седнали и направили анализ на програмата на БСП, вместо да си пишат тяхната“, коментира той. Според него представените от ГЕРБ числа не са верни и за пореден път се опитват да изплашат българските граждани. „Хората показаха на президентските избори отношението си към досегашното управление, където държавата беше абдикирала от ангажиментите си – икономика, сигурност, здравеопазване, образование. Ние искаме да дадем нова визия, цел на България. Да бъде ясно по какъв път вървим и няма значение коя партия ще управлява след години, да постигнем съгласие за конкретни цели“, категоричен е народният представител. Свиленски е на мнение, че държава без собствено производство и селско стопанство, подчинена само на внос и давани заповеди от Изток или Запад, няма бъдеще. „Искаме България с 8 млн. души и нито един под прага на бедността. Това не е чисто физическо производство, а да създадеш условия тези хора да имат смисъл да живеят в България, напусналите да се върнат. Ние гледаме 20 години напред, а не назад“, подчерта той. Свиленски допълни, че БСП иска производителите да бъдат защитени, за да се върнат по малките населени места. „В момента те не виждат смисъл, защото субсидията се дава на декар площ. Ние искаме да сложим таван на тези субсидии и да се дават на произведена продукция. Търговските вериги да продават българска стока определено количество“, обясни народният представител. Като пример той посочи, че за да се произведат 12 тона ябълки са необходими 20 човека, а за да се обработи 12 дка площ – работи само един комбайн. „Има модернизирано селско стопанство, но трябва да се обърне внимание и на зеленчукопроизводителите и животновъдите“, каза още той.

Георги Свиленски подчерта, че всичко това не може да се случи в рамките на няколко години, но трябва да се гледа в дългосрочен план за развитие на България. „БСП не поставя срокове, а казва, че трябва да се промени начинът на развитие на тази държава“, уточни той.

По повод смяната на областни управители Свиленски обясни, че те са част от изпълнителната власт и е абсолютно право на премиера да смени не само 14, а ако иска и всички. Той припомни, че при предишния служебен кабинет са били сменени 16. „А те трябва да бъдат сменени, защото през 2015 година станахме свидетели на опорочаване и фалшифициране на изборите, направени от тези областни управители“, заяви социалистът.

По повод обвинението, че Герджиков и Радев, разглеждайки палитрата, избират хора, свързани с БСП или НДСВ някъде в миналото, Свиленски коментира: „Премиерът Борисов също беше главен секретар от НДСВ. Това означава ли, че не може да бъде посочен за нещо?“

Таско Ерменков: ГЕРБ да представят програма, а не брифинги

„ГЕРБ да представят програма, а не брифинги“, допълни по темата народният представител от левицата в 43-то НС Таско Ерменков в ефира на BG on AIR. Той подари на представител от ГЕРБ програмата на БСП, за да се запознаят по-добре с нея, защото цитираните на пресконференция от тях цифри не отговарят на истината. „Не възразяваме да я ползват и при изготвянето на тяхната програма, която до сега не сме видели“, допълни той.