Жельо Бойчев: ГЕРБ нямат програма. Затова спекулират с нашата

Фев 09, 2017 Новини БСП в медиите 0 1433

09.02.2017 г.

„Когато нямаш програма, четеш тази на опонентите си, критикуваш и спекулираш с числата. Няма и смисъл ГЕРБ да предлагат нещо. До вчера бяха в управлението и видяхме какво направиха”. Това заяви в ефира на Нова телевизия Жельо Бойчев, член на НС на БСП и депутат в 43-то Народно събрание.  Социалистът посочи и няколко основни спекулации на ГЕРБ. Той обясни, че БСП е поела ангажимент да осъвремени пенсиите, като средноосигурителният доход, взет за база, ще доведе до завишаване на разходите с около 800 – 810 млн. лв., а  сметката, която показа ГЕРБ е 1,7 млрд. лв. „Поели сме ангажимент да стимулираме млади предприемачи, като бъдат освободени от данък 2 години. ГЕРБ твърдят, че това ще ощети бюджета с 200 млн. лв. В програмата ясно сме казали, че те трябва да имат оборот от 150 хил.лв и щетите за бюджета ще са пренебрежимо малки”, обясни още Бойчев.  Той заяви, че ГЕРБ говорят за 600 млн. лв. първоначална такса при концесията на летище „София”, но по тази логика трябва да продадем цялата държава, както те са правили до сега.  „Ние ще сложим край на тази политика. Всяко едно от нашите предложения е много добре разчетено”, категоричен бе социалистът.

Бойчев подчерта, че БСП заявява ясно, че България има нужда от друг тип политика, която да стимулира икономическия растеж, да се бори с бедността, да търси преодоляване на големите социални неравенства и изход от тази демографска катастрофа, в която се намира страната. „Това е голямата разделителна линия между програмите на БСП и ГЕРБ”, допълни той и припомни, че в рамките на своето управление по нито един от тези въпроси ГЕРБ не са направили нищо. Социалистът подчерта и че в бюджетната прогноза, която ГЕРБ са заложили  като управляващи, минималната работна заплата не е предвидено да се покачи с нито един лев. „Един месец след като подадоха оставка и отиваме на избори, те се сещат, че може да има активна политика  за доходите”, коментира Бойчев.  По думите му отричането на предложената националната цел от левицата за 8 милиона българи показва само, че ГЕРБ имат мандатно мислене, но не и дългосрочно. Като резултат от управлението на кабинета „Борисов-2” Бойчев посочи, че в една тежка зима имаме проблеми с проходимостта на пътищата, с проводимостта на електропреносната мрежа и половин София е без парно и топла вода. 

Бойчев подчерта, че БСП е последователна в своите приоритети и голяма част от записаните мерки в платформата са надграждане на предложения, които левицата многократно е внасяла в НС. Той припомни, че БСП държи на подкрепата за българските предприемачи, за българските земеделски стопани и е внесла в 43-то НС Закона за храните, който да ги защити. Левицата е предложила и закон за публичните предприятия, с цел нов тип управление на държавната и общинска собственост. „На база на това очакваме доверие от българските граждани. Не до вчера да правим едно, а сега да се сетим, че може да има активна политика за доходите и преодоляване на бедността и социалните разслоения”, заяви Жельо Бойчев.