Сергей Станишев: Планира се рязко намаляване на армията

Янр 15, 2010 Новини БСП 0 1765

С поправките в закона се премахват социалните придобивки за  българските военнослужещи, алармират от ПГКБ Социалният модул в закона за отбраната и въоръжените сили се деформира и почти изчезва

С поправките в закона се премахват социалните придобивки за  българските военнослужещи, алармират от ПГКБ

Социалният модул в закона за отбраната и въоръжените сили се деформира и почти изчезва. Това заяви председателят на БСП и председател на ПГКБ Сергей Станишев по време на извънредна пресконференция в парламента. Той припомни, че през пролетта беше приет изцяло нов закон за военните, който поощряваше кариерното развитие на армията,  социалните придобивки и системата за мотивация. След промените в закона, които мнозинството прави, обаче голяма част социалните права отпадат. По думите на лидера на социалистите с обновяването на текста се цели намаляване на българската армия.

С очакването, че ще бъде премахната глава 10-та от закона, която се отнася до социалните придобивки на българските военнослужещи, се създава демотивация, напрежение и резерви към реализирането на военна служба, според зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Той заяви, че на практика отпадат почти всички стимули за осъществяване на професионална военна кариера.

Промяната на близо 1/3 от закона е тревожна, защото нарушава вътрешната му логика, коментира депутатът. Т.нар. интегриран модел, който се въвежда в системата на военните носи единствено дисбаланс във взаимоотношенията между политическото и професионалното ръководство на МО. Найденов беше категоричен, че изменението във функцията на началника на отбраната ще го превърне в декоративна фигура. Народният представител от левицата заяви, че с предложенията на мнозинството щабът на отбраната се превръща в  канцелария на министъра. Той изрази тревога и във връзка с даването на права за еднолично осъществяване на командване на военните сили от страна на министъра на отбраната. По какъв начин едно политическо лице ще осъществява командване на въоръжените сили, включително и на една армия? - попита той.

Военно-образователната система също е засегната от промените в закона, коментира депутатът от ПГКБ Румен Петков. Независимо от различни препоръки за образованието на войниците аргументите на ръководството на МО надделяха, каза той. Народният представител изтъкна необходимостта от възстановяване от Военно-въздушното училище у нас, което ще даде  много предимства и се противопостави на тезата на управляващите, че това ще оскъпи обучението на бъдещите летци. В миналото сме обучавали и чуждестранни пилоти, което е възможност за приходи в системата, коментира още той. Петков даде пример за нуждата от обучение на пилоти - необходимостта на гражданската авиация през миналата година възлиза на 25 летци, а в Техническия университет в София са завършили само 8 пилота. Депутатът категорично заяви, че новите текстове в закона нанасят много сериозен удар върху военно-образователната система на България.