Корнелия Нинова: Край на безпринципните коалиции

Фев 07, 2017 Новини БСП 0 2066

По-малко партии с по-малко субсидии в новата \"БСП за България\". Политическа партия на Тракийските дружества влиза в коалицията

„Край на безпринципните коалиции. Променяме структурата и  съдържанието на новата лява коалиция. Тя не е механичен сбор от партии за употреба на власт и за субсидии, а политически съюз от съмишленици, партии които споделят платформата на БСП и имат своите реални последователи." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след подписването на коалиционното споразумение на новата коалиция „БСП за България”. Тя бе категорична, че: „В миналото в политиката, а и сега, се правят подмолно съюзи само и само да се влезе във властта. БСП няма да прави такива съюзи."

Корнелия Нинова обяви, че в новата коалиция „БСП за България” влизат: Земеделски съюз "Александър Стамболийски";Комунистическа партия на България; Нова зора; Политически клуб "Екогласност” и новият член- Политически клуб "Тракия". За Политически клуб „Тракия” тя обясни, че това е патриотична организация за: отстояване и реализиране на българската национална кауза за Тракия, правото на завръщане на тракийските българи, възраждане на българщината и интеграцията в Тракия, запазване и защита на човешките и имуществените права на тракийските бежанци и техните потомци, защита на българщината, българите в чужбина и православната вяра. Председателят на БСП допълни, че Партия Български социалдемократи ще вземе решение дали да се присъедини към коалицията до 11.02.

Новата коалиция залага на принципност и почтеност

Корнелия Нинова обясни, че договорът за коалицията е изцяло променен и се залага на принципност и почтеност. Новото е, че коалицията е създадена за всички видове избори в България – парламентарни, президентски, местни и европейски.Тя припомни, че лошата практика досега е била- част от коалиционните партньори на местни избори да се явяват самостоятелно, да издигат кандидати срещу тези на БСП, да работят срещу БСП, да припознават кандидати, отхвърлени от БСП, а общинските им съветници, където бъдат избрани, да работят в мнозинства с други партии срещу кметове на БСП. "Край с тази безпринципност. Това е коалиция за дълъг път, за всички избори и има изричен текст, който гласи, че партия, която се регистрира самостоятелно за участие в избори, се изключва от коалицията”, отсече лидерът на БСП.

Като друга важна промяна в коалиционния договор Корнелия Нинова посочи и субсидията. „Народът поиска да се намалят субсидиите на партиите. В началото на 44-то Народно събрание БСП ще внесе предложение за законови промени за намаляване на субсидията”, каза тя и допълни, че затова в коалиционния договор се потвърждава тази политика, за да няма приказки, че това е популизъм. След като ще се намаляват партийните субсидии, включително и за БСП, то и коалиционните партньори ще трябва да намалят техните – от 75% на 50%.

Не винаги механичният сбор на партии води до по-добър резултат

„Имаше мнения, че при раздялата с някой от партньорите, те ще отидат към други партии. Но не винаги механичният сбор на партии води до по-добър резултат. Това се видя и на президентските избори.”- обясни  Нинова на въпрос, след като днес всички търсят коалиционно споразумение, а БСП намалява броя на своите партньори- дали не рискува с това по-добър резултат на предстоящите избори.   Тя припомни, че преди месеци е имало дискусия, че ако не се направи предизборна коалиция с АБВ, това ще отнеме гласове на президентските избори. „Получи се обратното, защото народът се умори от изкуствените коалиции, които видимо не почиват на общи идеи”, каза Корнелия Нинова. Лидерът на БСП припомни, че доскоро от АБВ са твърдели, че няма ляво и дясно в политиката, а сега казват, че правят лява коалиция.