Корнелия Нинова: Ще закрием паралелната държава на мафията и корупцията

Фев 04, 2017 Новини БСП 0 1830

Емоционалната реч на лидера на БСП вдигна на крака препълнената зала 1 на НДК

„Мафията, корупцията, сгрешеният модел на прехода, си имат своя паралелна държава”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на 49-тия Конгрес на БСП. Тя представи данни от проучване, според което българите дават от джоба си, извън данъци, осигуровки и такси, неофициално над 10 млрд. лв годишно за здраве, образование, подкупи за административни услуги, щети от нагласени обществени поръчки. „Това е средно по 400 лв на семейство. Това е резултатът от прехода. Ние ще закрием тази паралелна държава. Ще положим основите на друга, в която държавата има своята роля в икономиката”, категорична е Нинова. Според нея държавната собственост се управлява зле, защото политически ръце се бъркат вътре и крадат. „Стига с вредната политика – всичко на приватизация, всичко на концесия”, допълни тя. Нинова заяви, че трябва да се въведе законодателство за държавната и общинска собственост, което гарантира нейното съхраняване, професионално управление и развитие. „Създаваме фонд „Индустрия”, защото без производство, няма бъдеще.  Казват, че това било остаряло като подход, било социалистическо. Не се срамуваме, че е социалистическо, но се питаме- кога г-н Юнкер е преминал в нашите социалистически редици, предлагайки плана „Юнкер“ за Европа, което е същото – Европейски план за развитие на индустрията, пренесено в българска среда”, посочи Нинова. Тя предложи и създаване на фонд „Иновации” със 150 млн.лв за подкрепа на млади български инженери и специалисти, които да основават свои фирми и да развиват свои марки. „Наша грижа са средните и малки предприятия. Затова отделяме сегмент за тях на фондова борса, чрез които да набират капитал през опростена процедура, за да могат да се развиват”, посочи тя. По нейните думи голямата цел на БСП е  българските компании да получат на едно място финансово подпомагане, административно обслужване, с минимални бюрократични спънки.

„Ние сме за последователна политика за стабилизиране на енергетиката и насочване на вниманието към развитие енергийната инфраструктура чрез търсене на инвеститори”, каза още председателят на БСП. Според нея трябва да се заплаща реалната консумация към топлофикационните дружества и да се удвои обхватът на домакинствата, които получават енергийни помощи. „Поставяме акцент върху два основни въпроса – спиране на концесията на летище София и оздравяване на БДЖ”, допълни тя.

Започваме серия от мерки, с които да гарантираме, че българската земя ще се обработва

„Българската плодородна земя не храни българския народ, а това е недопустимо. Започваме серия от мерки, с които да гарантираме, че българската земя ще се обработва, субсидиите няма да отиват в няколко големи арендатори, а българската продукция ще има своите пазари за износ”, каза още Нинова. Тя обясни, че БСП е готова със Закон за храните, насърчаване на българските производители, чрез наименование „българско” и това ще бъде поставено на продукти, произведени в страната с основни суровини от България. Нинова подчерта, че трябва да се приложи специален план за слаборазвитите райони в страната.

Председателят на БСП е на мнение, че трябва да се направи ревизия на образователната реформа на ГЕРБ, както и промени в Закона за училищното и предучилищното образование. „Публични финанси само за държавни и общински училища, един учебник по един предмет, с неограничен брой учебни помагала”, поясни тя. Според нея трябва да се създаде национална карта „Образование и икономика”, изработена от държава, общини и бизнес, в която се прогнозира и планира икономическото развитие, залагат се специалности и се гарантира, че тези хора, завършвайки, ще имат работа, а икономиката ще има необходимите кадри. „В съвременния глобализиран свят културата е изразител на националната идентичност. Ще има и специална подкрепа към съвременното изкуство, национално наследство, развитие на българското киноизкуство”, уточни тя.

Нинова обясни, че трябва да се направят и първи стъпки за семейно подоходно облагане. „Работещите млади семейства ще получават отстъпка от данъка, който дължат по 50 лв месечно за едно дете”, обясни тя. По нейните думи се предлага и промяна на данъчното облагане, както и преизчисляване на пенсиите.

Ще премахнем пръстовите отпечатъци в болниците

„Ще премахнем пръстовите отпечатъци в болниците. Всеки, които се осигурява, ще има достъп до здравеопазване. А тези, които не могат, държавата ще осигури държавен фонд, който да го покрие”, посочи Нинова. Тя е на мнение, че трябва да има здравни кабинети в училищата и специална грижа към здравето на младите – здравословно хранене и спорт.

Нинова е категорична, че външната ни политика трябва да е активна и балансирана, в полза на националния интерес. „Пълноценно членство на България в ЕС и НАТО, но стъпки към отпадане на санкциите срещу Русия”, допълни тя.

„Промените в глобалната среда пораждат необходимост изцяло от изработване на нова стратегия за национална сигурност и ние я готвим”, каза председателят на левицата. Сред мерките са: отмяна на Постановление 208, ограничаване на бежанци, които не бягат от война и последователна и ясна заявка в Европа, че искаме промяна в Дъблинското споразумение. „Готвим нова полицейска карта, с която в селата се създават нови участъци, които са с постоянен жандамерийски състав и техника, както и регионални центрове по криминалистика”, посочи тя.

Според Корнелия Нинова трябва да се постигне реално върховенство на закона. „Наказателният процес е бавен, затова предлагаме промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които ограничават възможностите за връщане на дела от съда на прокуратурата”, обясни лидерът на БСП и допълни, че трябва да има правила за работещо бързо производство, които да се прилагат при отделните престъпления.

Нинова подчерта, че за всичко това има пари, стига да се харчат разумно и да не се крадат. Тя обеща, че ще прекрати практиката на ГЕРБ да се залагат по-малко приходи от очакваните, а излишъците да се харчат непрозрачно и по едноличното решение на един човек. „Когато БСП управлява остава ръст в икономиката, резерви, социална политика, ръст в доходите”, припомни тя.

Нинова подчерта, че не е било популизъм, когато БСП преизчислява пенсиите през 2008 година. „Не беше популизъм да се опрощават лихви по кредитите на млади семейства. Не беше популизъм, когато премахнахме таксата за посещение при лекар на пенсионерите, нито когато детските следваха ръста на минималната работна заплата, докато ги Дянков отвърза. Това е реализъм”, категорична е тя. Според нея реализъм е да стъпиш на нещо, което вече си правил. „Самочувствие е да кажеш: можем, на базата на този опит, да развием тези политики с нови, съвременни мерки”, допълни Нинова.

БСП може да постигне такава България, за която мечтаем

Корнелия Нинова цитира китайски мъдрец: "Ако ти е трудно, значи вървиш по правилния път. Важното е да не спираш." „Успешен е онзи човек, който следвайки идеята си, стига до целта. Нека последваме идеята си и да постигнем целта си. Да постигнем такава България, каквато искаме, каквато мечтаем”, призова тя. Нинова пожела, когато пътуваш по пътища, да няма нито едно късче необработваема земя; когато се разхождаш в парка, да виждаш млади семейства с детски колички; по улиците – да не срещнеш нито един просяк. Когато говори учител, въздухът да трепери от уважение. Когато влезе български държавен глава на международна среща, да се казва с респект: Влиза България!

„БСП може да постигне такава България. Вие можете, защото сте стойностни хора и почтени родолюбци. Вярвам във вашата мъдрост и сили. На добър час за България!”, заключи Корнелия Нинова и изправи на крака препълнената зала 1 на НДК.