Корнелия Нинова: В 44-то НС ще има правила, възмездие и справедливост

43-то НС беше безпринципен политически съюз, имаше реформи, в центъра на които стояха парите, а не човекът

Декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Последен ден на 43-то Народно събрание. Работата му ще получи своята оценка. Управляващото мнозинство и правителството на Бойко Борисов отчитат успех, реформи и видими резултати. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ го определяме като провал, две загубени години, които върнаха България назад. Ние ще останем непримирими в своите позиции. Ето защо най-важна е оценката на хората, които ни изпратиха тук с очакване на свършим работа за тях. Да работим така, че те да живеят по-добре и тази оценка е унизително ниска за институцията парламент. Стигнахме до 7 % подкрепа от българския народ за институцията парламент.  Само 7% от хората харесват това което сме свършили тук.

 

Уважаеми народни представители,

Миналата седмица се случи нещо, което събира в 1 минута всичко и казва всичко за нашата работа и оценката, която получаваме от народа, за статуквото и неговото отрицание- една реплика от президента Радев: „Остава ви една седмица”. Тази реплика получи възторжена подкрепа от множество българи. От другата страна- реакция на представители на управляващото мнозинство, че са обидени и че са унизени.  Това показва високомерие, агресия и съпротива срещу промяната, която народът поиска и си взе. Колегите от управляващото мнозинство продължават да показват неразбиране на това, което народът ни каза- агресия и съпротива  на промяната. Затова сме на 7%.

Защо стигнахте до тук. Какво имаше и какво нямаше в 43-то Народно събрание. Имаше безпринципни политически съюзи, създадени за власт и лични облаги. Имаше реформи, в центъра на които бяха парите, а не човекът. В пенсионната реформа целта беше да няма дефицит в НОИ, а не да се увеличат пенсиите на хората.

Имаше и много работа, разбира се. Статистиката ще отчете десетки приети закони, решения и декларации, но нямаше едно - нямаше справедливост. Не е справедливо заради кражбите в здравеопазването да наказваш хората, като ги слагаш в списък на чакащи и им взимаш отпечатъци. Не е справедливо заради богатството на собственици на частни училища да наказваш децата в държавните, като им намаляваш парите за държавно образование. Не е справедливо заради влияние в съдената система да разделяш Висшият съдебен съвет на две, а мафията и политическата корупция да се вихрят навсякъде. Не е справедливо заради нашия уют, на народните представители, да се возим в лъскави коли, да харчим пари за това, а да няма пари за децата с увреждания.

 

Не е справедливо да си мислите, че картата на народен представител е индулгенция за нарушения и престъпления. Богатството и бездушието на политическата класа се изправи срещу бедността на народа си и беше наказано.

 

Липсваше и друго - достойнството. Управляващото мнозинство, правителството на Бойко Борисов лиши българския народ от национално самочувствие и достойнство. Предаде България и българския национален интерес. Това е всичко, случило се в ООН. Това е позицията ви по отношение на бежанците. Това е позицията ви по отношение на Русия. Това не е интересът на народа и не сте изпратени тук за да постъпвате по този начин. Съвсем основателно народът поиска промяна.

В целия свят народите поискаха промяна и си я взеха. Всеки я разбира различно, но ако можем да я обобщим с две думи, в цял свят, това е- национален интерес, а с една- родолюбие. Това е промяната, която потърси светът. Това се случва в САЩ, някои го наричат протекционизъм. Това се случи с БРЕКЗИТ, някои го наричат разпад на ЕС. Това се случи в Унгария, някои го наричат изолационизъм. Това е национален интерес.  Това е отрицание на глобализацията и защита на собствения  народ. Колко време и какво още ви трябва, за да го разберете. Светът се променя и трябва и ние да се променим.

 

Ние, от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, го разбрахме и сложихме началото на тази промяна с избора на Румен Радев и Илияна Йотова.  Ще доведем тази промяна до край

В 44-то НС ще поставим в центъра на политиката непримирима съпротива срещу кражби, мафия и блага на отбрана класа. Втората централна политика  на БСП ще бъдат доходите, българска индустрия, българско производство, българско земеделие. Никакви обяснения, че това били протекционизъм и противоречи на 155 директиви няма да ни спре да защитим българския интерес.  Средно образование, което дава професия и промяна в Закона за училищното и предучилищното образование, с който съсипахте цялата образователна система.  Здравеопазване, в което, ако си си внасял вноските, ще се лекуваш без да плащаш, а ако си беден и не можеш, държавата ще ти помогне. Млад си и не можеш да си купиш жилище- държавата ще ти помогне като опрости лихви. Предприемчив си и не можеш да стартираш бизнес- държавата ще помогне като те освободи от данък за 2 години. Възрастен си и пенсията ти е ниска- държавата ще я преизчисли. Нелегален имигрант си- ще отиваш там от където си дошъл.

 

С три думи: ще има  правила, възмездие и справедливост. В 44-то Народно събрание няма да затваряме погледа си до края на мандата му. Гледаме далеч, 20-30 години напред.  Ще бъдем спокойни за България едва тогава,  когато пътувайки по пътищата, не виждаме необработваема  и пустееща земя, когато се разхождаме в парковете и виждаме млади семейства с детски колички, когато ходим по улиците и не виждаме  просещи и бездомни хора, когато учител, книга и читалище бъдат свещени думи в тази държава. И когато на международна среща влиза премиер или държавен глава на нашата държава, става тихо и се казва: „Влиза България”.

За такава България ще работим. 43-то Народно събрание вече е минало. Пожелавам на 44-то сили и воля да постигнем такава България, каквато ние виждаме и за каквато ще работим.

На добър час.