Вигенин: Пореден неуспех на ГЕРБ е липсата на перспектива за премахване на механизма за сътрудничество

Напредъкът на България в борбата с организираната престъпност и корупцията е минимален

„И в този доклад на ЕК, на специфичния брюкселски език, Комисията ни казва, че постиженията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи е на ниско равнище и напредъкът е минимален. Както те казват: „продължава да бъде предизвикателство”. Това е възможно една от най-негативните формулировки”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин пред журналисти в парламента. Той подчерта, че в доклада са засегнати два ключови въпроса, по които БСП не веднъж е критикувала управляващите. „Споменава се още, че независимостта на медиите е на ниско равнище и има непредсказуема правна среда. Говорим за период, в който две народни събрания бяха доминирани от мнозинство на ГЕРБ”, допълни той.

„Оценяваме доклада на ЕК по механизма по сътрудничество и проверка като реалистичен, обоснован и обективен. Той разглежда 10 годишен период на работа на България по проблемите, които са обект на наблюдение. 7 от тях са управление на ГЕРБ”, посочи Вигенин. Според него наред с отчетения частичен напредък, по ред въпроси имат критични предложения, по които БСП се ангажира да работи активно. „Искам да обърна внимание на факта, че липсата на реална перспектива към днешна дата на премахване на механизма за сътрудничество и проверка е поредния неуспех и на това правителство на ГЕРБ, защото нашата обща задача беше този механизъм да отпадне към периода, когато България ще председателства Съвета на ЕС”, коментира народният представител. „Ние се ангажираме, че ако имаме доверие от българските избиратели, ще работим достатъчно активно и ефективно по препоръките, отправени по този доклад, така че към края на 2017 очакваният следващ доклад да бъде достатъчно позитивен и да даде шанс да започне процес на излизане от този механизъм”, категоричен е Кристиан Вигенин.

Крум Зарков: Щастливи сме да открием много припокривания между препоръките на Комисията и платформата на БСП

„В доклада ясно са отбелязани два конкретни казуса като лоши и вредни практики – тефтерчето „Златанов” и казуса „Двете каки”. И двата случая са пряко свързани с една политическа сила, затова апелираме да се продължи работата по тях”. Това заяви Крум Зарков, член на ИБ на БСП. Той подчерта, че в доклада се обръща внимание на начина, по който функционира ВСС и на политическата намеса. „Комисията не е споменала sms-а на Бойко Борисов към председателя на ВКС, но е ясно, че се има предвид. Обръща се внимание на това как трябва да се държи изпълнителната власт. Това е част от промяната, която предлагаме”, допълни той. Зарков обясни и че се споменава антикорупционният закон на Кунева. „Комисията подкрепя борбата с корупцията и ново законодателство, но изразява резерви дали това е най-добрият закон, особено в частта за вливане на комисията за незаконно придобито имущество. Това е критика, която и ние отправихме към този закон, но тогава бяхме обвинени в защитници на статуквото”, коментира той. По неговите думи БСП е подкрепила стратегията за съдебна реформа, но се е противопоставила на специфични законодателни решения и днес комисията потвърждава това виждане.

„Щастливи сме да открием много припокривания между препоръките на Комисията и нашата платформа. Считаме, че ако българският народ ни гласува доверие, можем да се преборим и към края на 2017 да премахнем механизма за сътрудничество”, каза още Зарков. Той изрази удовлетворение, че Комисията най-накрая ясно е изразила позицията, че този механизъм не бива да се обвързва с други въпроси, като членството на България в Шенген, както и усвояването и отпускане на евросредства. „Това е отново наша позиция, за която се борихме дълго време и се радваме, че тя официално е отразена. За България остава ключово влизането в Шенген”, заключи Крум Зарков.