Не премиерът Бойко Борисов плаща борчове, а ние всички заедно му плащаме заплатата

Янр 08, 2010 Новини БСП в медиите 0 1639

  Недопустимо е един премиер, пък бил той Бойко Борисов, да говори за плащане на откуп на пирати, още по-малко трябва да прави това по национална телевизия

 

Недопустимо е един премиер, пък бил той Бойко Борисов, да говори за плащане на откуп на пирати, още по-малко трябва да прави това по национална телевизия. С подобни заявления спират всички следващи усилия за спасяване на българи зад граница, включително и на пленени български моряци. Това каза пред Агенция „Фокус" Антон Кутев от БСП по повод на коментара на премира Бойко Борисов днес.
„Не премиерът Бойко Борисов плаща каквито и да е борчове, а ние всички заедно му плащаме заплатата, затова бих го помолил да се отнася с повече уважение към българските граждани, когато говори за плащане. Задължение на всяко правителството, включително и това на Бойко Борисов, е да защитава българите зад граница, които са изпаднали в беда. Тази защита за сведение на премиера се осъществява по дипломатически път, т.е. с определени средства, които обикновено изключват безразборно говорене", каза Кутев.
БСП смята, че на дипломатическите усилия не трябва да се пречи с излишно говорене. „Казаното от един премиер на държавата, особено когато е крайно недопустимо и неправилно може да доведе до не само до дипломатически скандал, но и до трайни увреждания в определени процеси, свързани с интересите на български граждани", посочи Кутев. „Препоръчвам на премира по-добре да съгласува своите действия с дипломатическите си офиси, неговите, не нашите", допълни той.