БСП: ГЕРБ се провалиха в усвояването на евросредства и си го признават сами

Разбита е митологемата, че ГЕРБ може да управлява европейски пари


„ГЕРБ претърпя пълен провал при усвояването на европейските средства през втория програмен период. Вицепремиерът Томислав Дончев излъга, че всичко е наред и единственият начин да отговорим на лъжите на ГЕРБ е като отговорим с документи и факти”. Това заяви пред медиите в НС говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев.  Той и народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев. Мариана Бояджиева, Валери Жаблянов и Иван Иванов представиха писмо на вицепремиера Томислав Дончев до вицепремиера Миглена Кунева, в което ясно са описани всички манипулации и злоупотреби в една от оперативните програми. 

Стоян Мирчев:  Борисов, Дончев и Кунева струваха на българското образование 350 млн. лв.  

„По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” и изграждането на центрове за върхови постижения и върхови компетентности, България губи  350 млн. лв", заяви народният представител  и член на ИБ  на БСП Стоян Мирчев. Той припомни, че Борисов е казвал, че няма проблем, Дончев е казвал че няма проблем, Кунева казвала, че няма проблем, но с това писмо Дончев преди дни съобщава на Кунева, че има проблем. Мирчев обясни, че там са описани всички процедури, които са сгрешени и опорочени и цитира писмото: „Насоките за кандидатстване по двете процедури са били изменени съществено при това по незаконосъобразен ред”. По думите на Мирчев това е ясно признание, че министър Кунева е нарушила закона. „Накрая Дончев казва това, което ние отдавна казваме: „След отстраняване на допуснатите грешки- максимално бързо да бъде обявена процедурата отново”.

Мирчев заключи:  „Програмата е пред провал. Крият и одита от страна на Европа за тази програма и скоро се очаква отрицателният доклад.” Депутатът констатира, че  програмата е пред спиране и за това са виновни Борисов, Кунева и Дончев. Мирчев направи уговорката, че няма обаче да успеят да изкарат виновно следващото правителство и да му заложат тази бомба. 

Валери Жаблянов: Разбита е митологемата, че ГЕРБ може да управлява европейски пари

„Многократно поставяме въпроса за начина, по който правителството управлява европейските фондове. Крайно време е митологемата, с която се опитват да се държат на власт- че ГЕРБ може да управлява европейските пари, да бъде развенчана”-заяви народният представител от левицата Валери Жаблянов. Той подчерта, че е очевидна загубата на средства от България. Злоупотребата с тях е огромна, управлението и административният капацитет на структурите, които управляват тези фондове не е на необходимото ниво. „Това е констатация не на БСП, а на вицепремиера Дончев”, заключи Валери Жаблянов.