Ивайло Калфин: Предишното правителство никога не е обещавало и не е плащало откуп за отвлечени българи

Янр 08, 2010 Новини БСП 0 1598

  Предишното правителство никога не е обещавало и не е плащало откуп за отвлечени българи, каза пред Агенция „Фокус" бившият външен министър Ивайло Калфин, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента

 

Предишното правителство никога не е обещавало и не е плащало откуп за отвлечени българи, каза пред Агенция „Фокус" бившият външен министър Ивайло Калфин, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента. Калфин бе категоричен, че докато той е бил външен министър България не е договаряла изплащането на откуп за нито един отвлечен българин. „А ние се занимавахме с доста отвлечени българи и в Нигерия, и в Сомалия - нито един път не е ставало дума за плащане на откуп", посочи той. Всички случаи са били успешно решени преди края на мандата на правителството на Сергей Станишев с изключение на този с отвлечения хуманитарен работник Данка Панчова. „Тя бе освободена след по-малко от месец след смяната на правителството. По нейния случай работихме с партньорски служби, държави, с неправителствената организация, за която тя работеше във Франция. Аз съм се срещал с хората, които работеха директно за нейното освобождаване в Кения. Никога, по никакъв повод не е ставало въпрос за ангажимент на държавата за плащане на откуп. Не случайно такава е и международната практика, тъй като в момента, в който една държава започне да плаща откуп за гражданите си, то всеки един неин гражданин се подлага на риск да бъде отвлечен и да се представи сметката на министър-председателят. Затова не случайно това просто не се прави", заяви Ивайло Калфин.
Бившият дипломат номер едно каза още, че е добре премиерът Бойко Борисов да не се крие зад класифицираната информация и след като е казал „А" да каже и „Б" и „да разкаже кои са тези случаи, за които е поеман ангажимент" за плащане на откуп.
Признанието на премиера, че е платен откуп според Калфин е „огромен гаф, който увеличава риска за всеки един български гражданин да бъде отвлечен от терористи и не отговаря на истината, че предишното правителство е поело ангажименти за изплащане на откуп".

 

Следва цялото интервю с евродепутата и бивш външен министър Ивайло Калфин:

 

Фокус: Г-н Калфин, премиерът Бойко Борисов днес призна, че е платил задължение, свързано с откуп за българи, пленени в Сомалия. Това е станало чрез преговори по времето на предходното правителство, когато вие бяхте външен министър. Това вярно ли е? Договорен ли е такъв откуп, който е трябвало да бъде платен впоследствие?
Калфин: Не. Няма такова нещо. Предишното правителство никога не е обещавало и не е плащало откупи за отвлечени българи. Ние се занимавахме с доста случаи на отвлечени българи. Вероятно си спомняте и в Нигерия, и в Сомалия. Нито един път не е ставало дума за плащане на откуп. Всички случаи бяха успешно решени преди края на мандата на правителството, с изключение на един - на нашата сънародничка Данка Панчова, която беше отвлечена в Сомалия. Тя беше освободена след по-малко от месец след смяната на правителството. По нейния случай работихме с партньорски служби, държави, с неправителствената организация, за която тя работеше във Франция. Аз съм се срещал с хората, които работеха директно за нейното освобождаване в Кения. Никога, по никакъв повод не е ставало въпрос за ангажименти от страна на държавата за плащане на откуп. Не случайно такава е и международната практика. Тъй като в момента, в който една държава започне да плаща откуп за гражданите си, то всеки един неин гражданин е подложен на риск да бъде отвлечен и да се предостави сметката на министър-председателя. За това не случайно това нещо просто не се прави. Ние не един път сме правили изявления, че България не изплаща и не преговаря за откупи и това е било точно така.
Фокус: Това е много странно, защото все пак идва от премиера на страната. Той казва: „За предишни отвлечени съм се разплатил, аз и това правителство".
Ивайло Калфин: Аз чух какво е казал и се надявам все пак да има следствие, да не се крие зад класифицираната информация. Като е казал „А" да каже и „Б" и да разкаже кои са тези случаи и къде са поемани ангажименти.
Фокус: Вие преди малко обяснихте, че по принцип ако се плащат често откупи от правителството, това ще стимулира още повече пиратите.
Ивайло Калфин: Не често, то само ако един път се плати откуп от правителство, вече няма да има обяснение, защо ще плати за един свой гражданин, а не за друг. Просто правителствата откупи не плащат. Ако говорим за пиратите и за отвлечените кораби, има изплащане на откупи, които обаче не идват от държавите. Държавите нямат никакъв ангажимент и не правят това нещо. Там основно преговори се водят от корабособствениците и товарособствениците.
Фокус: Като грешка ли можете да определите казаното от премиера? Дори и фактът, че е платен откуп, може би е по-добре да остане тайна, а не да са става публично достояние?
Ивайло Калфин: Според мен това е огромен гаф. Пак казвам това увеличава риска за всеки един български гражданин, да бъде отвлечен от терористи. Освен това не отговаря на истината, че предишното правителство е поемало ангажимент за изплащане на откуп. Не вярвам и това правителство, не знам по кой случай точно, освен за Данка Панчова, но аз не виждам кога ще са имали време да уговарят изплащане на откуп. Освен това няма и бюджетна възможност. Ние нямаме пари в бюджета за бюджетна процедура, която да осигурява каквито и да било средства. Аз си мисля, че това е абсурдно твърдение.
Фокус: Вие сте абсолютно категоричен, че не договаряно изплащането на откуп?
Калфин: Абсолютно категоричен съм. Доколкото държавата беше основно представлявана и работеше основно чрез МВнР - такава информация не е минавала. Ако някой е ходил и самостоятелно е поемал някакви ангажименти, това си е негова работа. Държавата в лицето на МВнР няма подобни ангажименти.
Фокус: Има ли вероятност премиерът да е бил заблуден по някакъв начин?
Ивайло Калфин: Вероятно или е бил заблуден, или по някаква друга причина говори неща, които не са истина. Пак казвам такова нещо няма, думите му не отговарят на истината.
Фокус: Какви са очакванията ви за предстоящото изслушването на Румяна Желева. Вие какви очаквания имате към тези важни за Европейския съюз изслушвания на кандидатите за комисарите?
Ивайло Калфин: Очакванията са много високи към цялата Европейска комисия. Европейският съюз е в икономическа криза и то тежка, доста години няма да бъдат преодолени последствията от нея и очакванията са, че Комисията ще бъде достатъчно ефективна, ще дефинира много ясни приоритети и в нея ще има способни кадърни хора, които могат действително да провеждат европейските политики. Очакванията са големи към следващата Комисия и изискванията към комисарите ще бъдат съответно също големи.
Фокус: Безпроблемно ли ще минат те според вас?
Ивайло Калфин: Не мога да кажа. Това зависи само от тях.
Фокус: Вие готвите ли въпрос към някой от тях?
Калфин: Аз ще задавам въпроси в комисията по бюджети, където съм зам. председател.
Фокус: Какви?
Ивайло Калфин: Въпросите са свързани с няколко вида теми, касаещи европейските фондове. Едната е свързана с това доколко може да се въведе като критерии за добро и ефективно използване на европейските фондове техният социален ефект. Например за създаване на нови работни места, за създаване на зелена икономика, за ликвидиране на бедността и т.н. Много е важно как ще се харчат европейски средства. В случая точно това интересува гражданите. Това е едната група въпроси.
Втората е свързана с работата на Европейската инвестиционна банка и въобще европейските финансови институции. Доколко те биха могли да комбинират своите възможности с изразходването на европейски фондове, за да се постигне по-голям ефект. Има прекалено големи очаквания към тези институции и включително първоначално в тези политически направления, които даде Барозу.
Той прехвърли голяма част от тежестта за изход от икономическата криза на Европейската инвестиционна банка. Мисля, че това не е реалистично и смятам по този въпрос да разпитам съответния кандидат за комисар по бюджет и финансовото програмиране на Европейския съюз - поляка Януш Левандовски.