Портфейлът на всеки ще олекне с 50 лева месечно. От тази година започва голямото обедняване на българите

Янр 07, 2010 Новини БСП 0 1787

  С какви пари премиерът Бойко Борисов се е разплатил със сомалийските пирати, питат от БСП   През 2010г

 

С какви пари премиерът Бойко Борисов се е разплатил със сомалийските пирати, питат от БСП

 

През 2010г. всеки работещ български гражданин ще разполага реално с 50 лева по-малко на месец. След като по празниците хората изхарчиха последните си запаси, отсега нататък семейните бюджети ще бъдат на минус. За това предупредиха от БСП. Според социалистите заради безпринципната политика на обедняване, която води правителството, след години на растеж на доходите, за първи път увеличението на цените значително ще надхвърля възможностите на семейните бюджети. Започва голямото обедняване на българите.

От БСП предупредиха, че кризата в България продължава да се задълбочава заради неумението на управляващите да правят политика, незнанието им как да управляват икономическите процеси и липсата на стратегия за защита на доходите на хората. Спирането на плащанията и елементарното орязване на почти всички разходи доведоха до замразяването на доходите и дори до видимото намаляване на заплатите в някои сектори. Комбинирани с недостига на финансов ресурс и свити пазари, неумелите действия на правителството допълнително задълбочават социалната и икономическата криза в България.

Социалистите са категорични, че държавата абдикира от ролята си в икономиката и води страната по спиралата на бедността. Икономиката буксува, бизнесът изнемогва, гражданите са силно натоварени да изнесат тежестта на кризата.

Тази умишлено водена от правителството политика вече има видими резултати. Отказът от капиталови разходи и инвестиции от страна на държавата ще задълбочи кризата с липсващите пазари. Корнелия Нинова заяви, че спирането на публичните инвестиции в икономиката е много погрешно и противоположно на политиката, която води ЕС в условията на криза. „За нас е правилно държавата да инвестира в инфраструктура, да се разплати с общините, да се разплати с фирмите, за да има движение в стокооборота, да не се освобождават хора от работните им места", обясни Нинова. По думите й управляващите са заложили в Бюджет 2010 продължаващ спад в икономиката. Замразяването на близо 2 млрд. лева плащания водят до огромно задълбочаване на задлъжнялостта, до фалити на фирми., предупреждават социалистите. Едновременно с това е на лице безконтролно увеличаване на безработицата, която може да достигне 16 % към края на годината. Високите лихви по банковите кредити при нулева инфлация допълнително затрудняват фирмите и гражданите.Увеличава се и натискът върху икономиката от високия процент безработни и намаляващите реални доходи.

Явор Куюмджиев изтъкна, че ненавременното и необосновано увеличение на цените на горива, газ и отопление ще струва на българските граждани допълнително по 6 лева месечно. За електричество и вода ще се бръкнем с още 4 лева, за транспорт с още 3, а за храна с 8 лева. От друга страна упражнението с намаляването на осигурителната вноска с 2 % в полза на работодателите и едновременното увеличение на минималните прагове за осигуряване със средно 6% водят не до увеличение, а до допълнително намаление на реалните доходи на работещите българи средно с 10 лева месечно. Отлагането на увеличението на пенсиите и отказът от "швейцарското правило" поставят  въпроса за физическото оцеляване на пенсионерите. Доходите им няма да стигат за хляб и лекарства, добави Куюмджиев.

Членът на Съвета по бюджет и финанси на НС на БСП Георги Тодоров определи като цинично  признанието  на финансовия министър, че средствата за заплащане на лекари, съдии, фермери, инвалиди, всъщност са били налични в бюджета и той умишлено е задържал тези плащания. „В навечерието на празниците най- уязвимите съсловия бяха оставени на ръба на оцеляването", възмути се Тодоров.  По думите му изграждането на личния имидж на Симеон Дянков не може да става за сметка на най- бедните слоеве от българското население.

Според Корнелия Нинова изказването на премиера Борисов, че за предишните отвлечени от сомалийски пирати българи се е разплатил лично, буди недоумение. „Това е абсолютно недопустимо изказване на премиер", категорична беше Нинова. Тя напомни, че всички държави, засегнати от тези посегателства, са излезли с позиция, че не преговарят и не се разплащат с терористи. Ето защо подобно изказване от страна на Бойко Борисов показва некомпетентност и грешна външна политика. „За съжаление то е характерно не само за премиера, но и за отделни негови министри като Божидар Димитров и Трайчо Трайков. Става тенденция правителството да води неправилна, некомпетентна и грешна външна политика", коментира Нинова.  

„Ако думите на Борисов са истина, нека отговори кога ще се приберат отвлечените ни сънародници, само за българите ли е преговарял премиерът, предложил ли е Бойко Борисов помощта си на ЕС, на САЩ и на Русия при такива тежки ситуации", попита Кирил Добрев. Той настоя премиерът да отговори дали могат всички български граждани да разчитат, че ако евентуално бъдат отвлечени, г-н Борисов е готов да плати, за да бъдат те освободени и с какви пари е платил Борисов. Корнелия Нинова добави, че по въпроса в парламента ще бъде внесено питане до премиера. „Не се отказваме от питането си по отношение на конфликта на интереси по търга за разпространение на винентните стикери", уточни депутатът. Нинова напомни, че вчера Бойко Борисов се скри от въпроса като каза, че отговор ще даде белгийската банка. „Ние не питаме белгийската банка дали са в конфликт на интереси, питаме него", изтъкна депутатът.

 

Вижте още:   >>>      >>>