БСП пита Ненчев: Защо Българската армия не взе участие в справянето с трагедията в Хитрино?

Атанас Зафиров: В усилията за справянето със ситуацията в Хитрино липсваше Българската армия

„Взеха ли участия структури на ръководеното от вас министерство  при ликвидирането на последствията от инцидента в Хитрино, по какъв начин и под каква форма?”. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров към министъра на отбраната в оставка Ненчев. По думите му сме станали свидетели- доколко успешни, доколко не, са били действията на редица държавни органи и институции по преодоляване на последствията от взрива на цистерната в Хитрино.  „За съжаление в тези усилия имаше един голям отсъстващ – Българската армия”, обясни депутатът. Според него Българската армия е една от малкото институции, която в годините на прехода е запазила чисто своето име и морал и в нея българските граждани продължават да виждат  защитник при подобни бедствия.

Иванов към Ненчев: Изпълнихте ли задълженията си според Закона за защита при бедствия? Защо не изпратихте поне полева кухня?

„Срамно е да ни съобщите, че 4-ма военнослужещи са били на мястото на трагедията. Най-малкото може да си направите труда да отидете до Хитрино и да видите за какво става въпрос и от какво имат нужда. Там стотици служители на МВР и доброволци участваха в неутрализирането на този мащабен инцидент”, заяви народният представител от левицата от Шумен Иван Иванов в отговор на дадената от министър Ненчев информация на поставения въпрос. Той обясни, че е бил там в първите дни след трагедията и изрази убедеността си, че в редиците на Българската армия има достатъчно  специалисти и кадри, които да помогнат- последствията да бъдат неутрализирани без опасност за живота на участващите операцията и на местното население.

„По какъв начин сте изпълнили задълженията си според Закона за защита при бедствия, членове 19,20,23- където са разписани ангажиментите на Българската армия? Какво пречеше, г-н министър, от поделения на Българската армия да бъде изпратена най-малкото една походна кухня”, попита Иванов. Депутатът обясни, че 20 дни хората, които са участвали в спасителната операция, са били изхранвани от дарения от частници. „Можеше да бъде изпратена кухня, която да храни служителите на МВР и бедстващите, не ежедневно да се търсят дарители за изхранването на хората, които рискуваха живота си от сутрин до вечер”, заключи Иван Иванов.