Рали шампионът Крум Дончев: Аз към човек с кауза "България"! Защо не ми вярвате?

Янр 12, 2017 Новини БСП в медиите 0 2350

Водил съм битки, цял живот съм следвал мечтите си и съм ги постигнал в името на България!

Искам да работя за обществото, което ме е създало и подкрепяло през годините Готов да защитавам идеята, че БСП е нова партия с нови хора, казва един от най-членове на БСП в едно необичайно интервю.

Той е роден шампион. Един от най-популярните пилоти в България и носител на престижни трофеи.Четири пъти рали шампион на България (2003, 2004, 2009, 2010). Един от тримата българи, победители в Рали България (2008, 2014), печели два пъти – с Пежо 207 S2000 и с Ford Fiesta R5. Шампион на eвропейска рали трофи купа на ФИА за 2014 година.

Роден на 6 септември 1978 г. в София, в семейството на бившия дългогодишен рали пилот Георги Дончев. Още от малък е запален от автомобилният спорт. Първата му страст са картингите, но не участва официално в състезания.Завършва  Национална Спортна Академия. Превърнал е управлението на на АТВ машина в хоби. Негова страст е дрифтинга, кара сноуборд и Уейкбординг.
През 2015-а сложи край на спортната си кариера и се отдаде на бизнес. В края на август 2016-а изенадващо стана член на БСП, а Корнелия Нинова лично му връчи партийната членска книжка в община „Оборище“. 
Когато ви връчват партийната книжка, г-н Дончев, вие казвате: „Вече съм убеден в идеите на партията и искам да стана неин член“. В кои идеи на БСП се убедихте и как решихте да станете нейн член? Кой и с какво ви мотивира? 
- Винаги съм симпатизирал на БСП. Има една свързаност във времето покрай моите родители, покрай моите дядо и баба. Те не са били членове на партията, но са били поддръжници на лявата и на социалната идея. Аз винаги съм стоял настрана от политиката, никога не съм искал да се занимавам с нещо подобно. Но съм участвал в редица социални инициативи, свързани с обществото. Бил съм посланик на инициативи, посветени на безопасността на движението по пътищата. Един ден обаче имах възможността и шанса може би лично да се срещна с Корнелия Нинова. Говорихме един час на общи теми. Направи ми впечатление, че тя е много близък човек до това, което съм и аз - до това отношение към света, което е изградило спортът в мен. Корнелия Нинова е човек боец с кауза. Каузата за нея е България. Това ми хареса изключително много. След този разговор изявих желание да стана член на БСП. Мястото, където членувам, е Оборище. От тук започна партийният ми път. Искам да отдам знанията и уменията си на тази партия, защото се оказва, че това, което реално съм правил в живота си, е свързано с реалната идея на БСП. 
Значи с един разговор Корнелия Нинова успя да ви омае и да станете член на БСП. Това просто е невероятно! Или тя е магьосница, или вие сте много лесен! 
- Не бих казал, че ме е омаяла. Аз съм изключителен реалист, завършил съм и спортна психология и не е лесно да се омае един спортист, който е бил в професионалния спорт, постигнал е своите резултати – той е подготвен човек, знае какво означава концентрация, познава детайла, познава човека слещу себе си. И е много трудно да бъде заблуден по какъвто и да е начин. Разговорът ни с Корнелия Нинова бе изключително искрен, тъй като темата бе България. 
- Какво по-точно от темата „България“? 
- Проблемите на България и това, че българските граждани заслужават по-добър живот. По време на нашия разговор аз изложих факти, чрез които показах, че за съжаление, България е държавата с най-голяма смъртност на пътя, а това е сериозен социален проблем. Ние даваме на година по 700 до 1000 жертви. Това влияе не само на българските граждани и на тяхната сигурност, но и на икономиката в държавата. Темата е изключително обширна и сериозна, а един от основните приоритети на БСП с лявата ѝ социална идея е да се грижи за гражданите и тяхната сигурност. 
Но БСП не е привлекателна за младите. В структурите членуват предимно възрастни хора, електоратът е застаряващ. Как се виждате вие, с вашия младежки плам, до тези хора? 
- Аз влязох в БСП в момента, в който разбрах, че тя започва да се променя – да отваря действително вратите си за младото поколение. Разбира се, никой не казва - по-възрастните трябва да си тръгнат и да дойдат само младите. Не! Всичко в живота става с приемственост и ние се учим непрекъснато от постигнатото преди нас. Видях и осъзнах, че самият лидер на партията истински желае тази промяна. Убеден съм, че започва новото начало на БСП. Партията отваря вратите си за млади и то млади, които са получили образование и в чужбина, готова е да им гласува доверие, за да могат те да прехвърлят ноухау, което идва от чужбина, в България. Защото има изключително много млади хора, които избягаха от тази държава с една единствена цел – да живеят по-добре. Всеки млад човек мечтае, търси по-доброто за себе си, за своето семейство, за своите роднини, затова и хората бягат и се надяват да намерят навън по-доброто. Убеден съм, че този по-добър живот ние бихме могли да го постигнем и тук. 
Усетихте ли вече отпора, видяхте ли лобитата, забелязахте ли, че срещу Нинова се издига стена на отрицание срещу идеята ѝ за обновяване на БСП. 
- Не бих казал, защото ако тази промяна не се случи, всеки в БСП трябва да е наясно, че това ще доведе до криза, до застой, дори и падение за БСП. Всеки член на партията трябва да осъзнава, че чрез приемственост БСП трябва да зареди с нова мощ редиците си. Младите хора са именно тези , които могат да дадат скоростта ѝ, казано на автомобилен жаргон. 
- Но нали знаете какво каза Георги Божинов:„ А нас ще ни пратят в лагери ли?” 
- Не, напротив! Това са хора, които ще седят рамо до нас, както и ние до тях. 
- Но те се чувстват обидени. 
- От какво? 
- От това, че идвате вие и ги измествате. 
- Не! Идеята за подмладяване е младите да залеят обществото със своя опит, който идва и отвън. А младите тук – да застанат със своята мотивация и желание. Това е изключително важно. Когато човек тръгва да прави нещо, независимо дали е в спорта или в бизнеса, трябва да има огромно желание и мотивация да върви напред. 
- Като ви слушам, си мисля - вашите приятели не ви ли казват: „Абе, ти луд ли си, да ходиш в БСП”? 
- Случи се веднъж. Зададоха ми такъв въпрос. Но всеки човек има право на собствени възгледи и интереси. Аз споделих с приятелите си точно това, което в момента споделям и с вас. И казах, че когато човек работи за собствената си държава и за собствения си народ, трябва да го приеме като чиста кауза. Трябва да бъде и да остане мотивиран и да се бори и да гледа само резултата. Мога да направя сравнение с автомобилния спорт. Отстрани погледнато това е индивидуален спорт - спорт на състезателя, на едно лице, но това е изключително отборен спорт. Защото зад този състезател стоят механици, мениджъри, роднини с тяхната морална подкрепа, която е много важна - човек трябва да се чувства подкрепен, за да може да лети, не да върви напред, а да лети. Това е тънкият момент, в който човек, получавайки подкрепа, се чувства силен и може да реализира своите идеи. Смятам, че Корнелия Нинова е точно такъв човек, който трябва да бъде подкрепен. Тя има желанието, има идеята, има енергията да върви напред - това, което ѝ е необходимо, е подкрепата. Виждам, че вътрешната ѝ подкрепа в самата партия е голяма, а и външната е доста силна. 
- И какво толкова ѝ харесвате на Корнелия Нинова? Някои смятат, че е прекалено експанзивна 
- Корнелия Нинова е боец, тя има кауза, която се нарича „България? И това не е клише. Тя изповядва социалната идея. Тя има харизма, умее да привлича хората. Тя има три важни качества: професионализъм, всеотдайност, трудолюбие. Тя разпознава правилно хората, с които да работи и да върви напред. Тези нейни качества допринесоха за този взрив на нейния успех. 
- Кога успяхте така добре да я прецените? 
-Това е анализът ми от не много дългата работа с нея 
Не се ли притеснявате, че някой може да Ви упрекне, че търсите лична реализация, тъй като БСП е партия, устремила се към властта? 
- И спортът, и политиката са борба на идеи. Идеи, които могат да бъдат реализирани. Аз имам своите идеи. Много хора са запознати с тях, вече ви ги казах - пътната безопасност и пътната инфраструктура. Не мога да разбера как е възможно при паднал 20 см сняг ние да изпадаме в национална криза, в които стотици селища остават без ток, хората нямат вода, нямат прехрана, а ние не можем да изчистим два пътя на кръст. Та тези хора ли ще се борят за националната ни икономика, за националната ни сигурност, след като не могат да се преборят с 20 см сняг. Ужас?! 
- Виждам, че сте борбен човек, мисите за държавата. Борисов също е такъв, лидер, държавник, водач. Защо той не ви мотивира да влезете в партията му? 
- Не случайно наблегнах на личността, на лидера и на подкрепата. Една личност сама по себе си може да бъде харизматична, увличаща аудиторията, но без екип тази личност не може да реализира своята идея. 
- А Борисов няма такъв екип? 
- Абсолютно. Със всяко свое действие управляващите го доказват. Ние всяка седмица изпадаме в някаква криза, която премиерът трябва да гаси. Това е смешно! Управлението опира до екип, до знания, до подготвеност за самата ситуация. Преди да стартирам на състезание, преди да отида в офиса, преди да започна някаква дейност, аз съм подготвен. Това минимализира риска човек да не осъществи това, към което е тръгнал. Ние водим класациите на най-лошите статистики в Европа. Защо? Нима България няма своите шансове и като локация?Тя има не златна, не брилянтна, не диамантена, а най-добрата локация. 
Вие май се готвите за бъдещ транспортен министър? 
- Не!. Моята експертира в транспорта и логистиката е свързана с 20-годишен опит, но не това е идеята. Моята идея е да реализирам своята кауза. А тя е да работя за обществото си- това общество, което ме е създало и подкрепяло през годините. 
Много красиви думи казвате, но за някои ще звучат като кухи фрази. Днес младите не се вълнуват от такива възвишени слова – „да дам нещо на обществото“. 
- Може би имате право. Но човек трябва да вярва в идеите си, в способностите и възможностите си. Аз съм точно такъв човек и за това говори и моята спортна автобиография. Цял живот съм следвал мечтите си - мечти, които са били изключително трудно реализуеми. Но аз съм ги постигнал. Не само за себе си, не само за отбора си, а и за държавата си. Тези отличия и тези титли, които съм имал през годините, те са и за България! 
- А България даде ли ви това, което вие сте ѝ дал? 
- Не съм и очаквал. Искам да дам, не да взема. 
- Вие сте странен екземпляр, г-н Дончев! Всички искат обикновено да вземат, вие искате да дадете. 
- Аз съм взел една духовна и морална удовлетвореност от спортното постижение, което съм постигнал. Това ми е абсолютно достатъчно, защото комерсиалното и материалното не може да направи щастлив един човек, може да го направи за секунда, за седмица, за месец. Но това, което истински може да направи един човек щастлив, е когато постигне своята цел, когато има приятели зад себе и подкрепата на хората. Това е! Това е за мен. 
- Направо ме смаяхте. Срещала съм толкова хора, но не съм виждала толкова емоционално греещ човек, гонещ своята мечта. 
- Когато бях много малък, моят дядо имаше мечта да направи от внука си космонавт, защото космонавтите били най-смелите хора. И дядо искаше аз да бъда най - смелият, паралелно с това да бъда най-честният, най-преданият, най-добрият в това, което правя, но неговата основна цел беше да стана космонавт. Е, не станах космонавт, не съм се и пробвал, но станах нещо подобно. И тогава се шегувах с него, че пак нося каска, но е малко по-различна. Дядо изпита огромно задоволство от спортната ми кариера, защото знаеше, че това, което правя, е много близо до неговата мечта и до начина, по който го постигам заедно с отбора си. 
- Жив ли е този дядо? 
- Да 
- Какво ви казва сега? 
- Абсолютно ме подкрепя. Каза ми: „Винаги в живота си нещата си ги правил правилно и се надявам, че така ще продължиш. Вярвам в теб!” 
- А преди да направите тази стъпка към БСП, споделихте ли я с родителите си? 
- Споделх я, но вече бях взел решението. Аз вярвам в хора с кауза, възхищавам им се. Каузи, които са за добро. 
- Знаете ли, че ако БСП има 200 души като вас, ако Корнелия ги намери, тази партия ще литне! 
- Аз вярвам, че ги има. Но пак казвам, това са млади хора, които трябва да бъдат допуснати да се реализират на базата на приемственост от хората, които да им предадат опита си. 
- Знаете ли колко негативизъм има в парламента? 
- Предполагам. Част съм от транспортната комисия 
Усещал ли сте какъв дух на деструкция и на конфронтация витае там? 
- Аз в живота си съм водил много борби. Истината е, че когато човек има чиста идея, никой по никакъв начин не е в състояние да я обори. 
- Вие просто не знаете на какво са способни опонентите, когато решат да смажат някого! 
- Възможно е. Но аз вярвам, че във всяка дейност има инструменти, които биха могли да влияят. Все пак политическата дейност е за хората. Когато човек си постави кауза и иска да я следва, може да преодолее тези дреболии в името на каузата си. Човек не трябва да обръща толкова внимание на външните фактори, важното е да остане верен на вътрешната си убеденост. 
Знаете ли какво казваше на времето Андрей Луканов: „БСП е партия на канибали, те се изяждат във вътрешно-партийните си битки” .
- Не съм срещал подобно явление. Вероятно на времето човекът е бил прав. Вероятно и това е една от причините да не стана досега член на тази партия. Аз вярвам, че всичко е до човека. Ако човек си построи нещата, така, както трябва да бъдат, така, както той ги иска, той би могъл да ги направи. Казвате: „БСП беше”. Сега не е така. 
- Прочел ли сте тъмните страници от историята на БКП, тъй като БСП е нейна наследница – за атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 година, за репресиите в партията. Знаете ли тези неща и готов ли сте да опонирате с противниците ви? 
- Готов съм да опонирам срещу всяка неправда и съм готов да защитавам идеята, че БСП е нова партия с нови хора. Това съм готов да направя. Миналото е една затворена книга за мен. Човек не трябва да се връща назад, трябва да гледа само напред. Това е! 
- Извинете за въпроса - какъв е семейният Ви статус? 
- Женен съм. Имам две момченца. Едното е на 11 години, другото на 7. Не знам дали е за съжаление или за моя радост, засега нито един от двамата не следва моите стъпки с любовта към мотоспорта. Казвам „за съжаление”, защото на всеки родител му се иска може би детето му да тръгне по неговите стъпки и да постигне повече, отколкото той е постигнал. Но казвам „за радост”, защото аз знам през какво съм минал и колко ми е било трудно. В края на краищата това са моите деца и не съм сигурен дали те трябва да изживяват същото, което аз съм изживял в спорта. 
От какво сте се лишавал в името на успехите? 
- От всичко! Абсолютно всичко. Но лишенията не бяха важни, идеята беше важна, желанието за победата, борбата – това беше най-важното. Това може би и до ден-днешен е най-важното – да постижнеш целта си! Всичко е до характер, а той се изгражда от родителите – мога да кажа, че имам перфектни родители. 
- Съпругата ви как реагира на решението ви да станете член на БСП? 
- Беше объркана, защото не знаеше какво точно да мисли. Тя е сигурна в мен и в моите възможности. В моите идеи винаги е била сигурна и винаги ги е подкрепяла. Може би ѝ трябваше известно време - една-две вечери, за да осмисли това мое решение. Казах ѝ, че това е моята идеята и съм запален, заради един човек и неговата кауза. 
- Тя не изревнува ли, че ще отделяте време на една кауза, което може да посветите на семейството? 
- Има един интересен момент с моята съпруга. Когато паднах на колене и ѝ предложих да стане моя съпруга, аз ѝ казах: „Имам обаче едно условие. Не знам дали съм в позиция да поставям условия, когато ти искам ръката, но искам да ти кажа, че аз съм изключително зает човек и от 365 дни в годината мен 250 ме няма вкъщи, заради ангажиментите, които имам. Казвам ти го сега, за да го знаеш и да бъдеш предупредена. Ако си съгласна, дай ми ръката си!” И тя се съгласи. 
- На всичко отгоре сте и романтичен. Паднал сте на колене пред жена си! 
- Абсолютно! Така и трябва. 
- Тя с какво се занимава? 
- И тя се занимава с транспорт и логистика. Всъщност с нея се познаваме от деца. Нашите родители са приятелски семейства. 
Първа любов, така ли? 
- Да 
Ами като ви налазят червените фенки? 
- Фенки аз съм имал много през живота си. И вероятно продължавам да имам. Основният фокус е съвсем различен. Аз умея да държа концентрацията си в правилната посока. 
- Не можете да бъдете изкушен? 
- Абсолютно не! Пробвано е. 
- Добре, давам ви примерна ситуация. Имате уговорена вечеря със съпругата си и приятели, но изведнъж се оказва, че има събрание на „Позитано“ и Корнелия Нинова ви казва: „Трябва да дойдеш веднага“. Какво ще направите? 
- Отлагам срещата с приятели. Обяснявам по най-деликатния начин, че ми се налага да отсъствам от тази среща и ще можем да я повторим в друг ден на друго място. Може би дори и по-приятно. И отивам да си свърша работата, защото ангажиментите са на първо място, особено когато говорим за идеи, които трябва да се реализират към държавата. 
- Вие носите невероятен позитивизъм. Не знам дали някой ви го е казвал. 
- Постоянно ми го казват. 
- Какво може да ви изкара извън релси, извън нерви, да ви ядоса? 
- Неправдата, лъжата, кражбата. Аз съм възпитаван да ги ненавиждам и това може да ме изкара извън нерви. Ако говоря или коментирам с човек, който ме лъже, настина започвам да се чувствам недобре. Но надали има такъв, който се чувства добре, когато усеща, че го лъжат. 
- Кога беше срещата ви с Корнелия Нинова? 
- В началото на август. 
- А кога станахте член на БСП? 
- Около 20 дни по-късно. Изчакахме първия прием и си получих членската карта. 
- Вие си написахте молба, както трябва? 
- Разбира се. Автобиография, мотивационно писмо, молба, абсолютно всичко, както трябваше да бъде. Защото когато човек чувства, че може да даде нещо, да постигне нещо, той трябва да го направи. 
- Какво мислите за Георги Първанов и за АБВ? 
- Аз вярвам, че всеки един от тези хора е дал приноса си за държавата. Да коментирам политически похвати или политически цели в момента не мисля, че е подходящо. Но вярвам, че човек може да се учи от всеки – и от слабия, и от добрия, и от по-подготвения, и от по-неподготвения. Човек би могъл да се учи, дори от грешките на другите. По мое мнение, напускайки БСП, Първанов направи грешка. 
- Как оценявате новия проект на Христо Иванов – също от млади хора, но в другия спектър? 
- Има много различни формирования в днешно време. Показаха го сега и САЩ, показват го и други държави, но истината е, че една-единствена партия оцеля толкова много години в България. И тя оцеля неслучайно. Тя оцеля, защото в нея огънят никога не е гаснел. Може да е тлеел, както и преди известно време, но сега пламъкът се увеличава, аз го усещам и това ми харесва. 

- Какво мислите за новоизбрания президент Радев? 
- С него имахме един разговор и намерихме много общи черти в характерите. И той, и аз сме пилоти. Идваме от сфери, които носят много рискове – той - от авиацията, аз - от спорта. Общото при нас е високото ниво на зависимост от страха. Ние сме научени да мислим рационално, да контролираме страха, да действаме в екстремни ситуации, така че да успяваме. Ние сме възпитавани да влизаме във всяко действие подготвени. Радев има очите, сърцето и душата на боец.
Противниците не ви ли притесняват? Виждате колко са активни и агресивни! 
- И двамата сме минавали през мини, през интриги, през маши. За да бъдеш най-добрият, трябва да знаеш как да ги елиминираш в името на каузата си Това го можем!

- Благодаря ви за това интервю. Вие като че ли сте закърмен с Вапцаровата вяра. За вас май бронебойни патрони няма открити!

 

Интервю за Епицентър