Димитър Велков: Общината да подари моторна шейна на всяко домакинство, след като не може да изчисти улиците

За един ден да не успееш да се справиш, ще го разберем, но четири-пет дни- вече е прекалено

„Община Видин раздава десетки хиляди левове за снегопочистване на улиците в града и в населените места на общината, за зимно поддържане на общинската пътна мрежа, а резултатът е видим”, заяви пред журналисти председателят на групата общински съветник от БСП Димитър Велков по повод тежката обстановка в общината.

Освен със зле почистените улици в града, той даде пример  с критичното положение в селата. Село Буковец остава откъснато от света и до него  не може да се стигне четвърти ден- хората остават без хляб и лекарства. В понеделник се е наложило противопожарната служба да помага за транспортирането на мъж на хемодиализа от с.Майор Узуново до Видин, даде пример общинският съветник.

Той припомни, че общинският щаб за защита на населението при бедствия и аварии е заседавал преди да завали снегът, но въпреки това щабът се е оказал неспособен да се справи.

„В 21-ви век да ставаме свидетели на такива катастрофични събития, при положение, че в нашата община зимната обстановка не е толкова тежка като в други части на България. Това означава, че някой не си е свършил работата”, коментира още Велков.

Той припомни, че и миналата година е имало тежка ситуация със снегопочистването и тогава групата общински съветници от БСП са задали въпрос към кмета.

„Сега ситуацията се повтаря, което означава, че вече имаме тенденция за несправяне със зимната обстановка. В социалните мрежи се появиха снимки на хора, които се придвижват с моторни шейни или със ски по видинските улици. Ако това продължи, ще предложим на общинското ръководство да снабди с моторна шейна всяко видинско домакинство”, каза Велков и показа снимки, които видинчани са споделили във Фейсбук.

По думите му, подобна е ситуацията и в общините Димово, Кула, Ново село и Бойница, където има откъснати от света села. „За един ден да не успееш да се справиш, ще го разберем, но четири-пет дни- вече е прекалено”, коментира още той.