Георги Свиленски: БСП ще предложи нов модел за управлението на България

Плевнелиев трябваше да спази Конституцията, не управляващите да разиграват циркове

„В предстоящата кампания за предсрочни парламентарни избори БСП ще предложи нов модел за управлението на България“.  Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски. По думите му това, на което сме свидетели в момента, не дава добри резултати. „Ще предложим нов управленски проект за развитие на икономиката, по-голямо участие на държавата в нея, защото в момента държавата е абдикирала от всички свои функции и е оставила българският гражданин да се бори сам за своето оцеляване, каза още той.  Според него е важно как хората усещат грижата на правителството за тях. Свиленски обясни, че когато говорим за изпълнение на бюджета, за спазване на макро рамката, за повишаване на потреблението- хората го усещат когато отидат в магазина, когато си отворят хладилника, когато си вземат заплатата. „Не знам дали те го усещат точно както ни го описват управляващите. Ще видим на изборите“, коментира Свиленски.

Плевнелиев трябваше да спази Конституцията, не управляващите да разиграват циркове

Георги  Свиленски изтъкна, че Конституцията на България трябваше да бъде спазена от Плевнелиев след като Борисов е подал оставка, вместо този цирк от страна на управляващите. „Само хвърлиха пясък в очите на хората, че ще се случи ново правителство, със същото мнозинство, за което гласуваха отрицателно на изминалите избори“, обясни депутатът от левицата. По думите му Плевнелиев трябваше на назначи служебен кабинет, който да управлява до изборите. Според него, фактът че след като Плевнелиев не иска да назначи ново правителство за кратък период, не е назначил сегашното за служебно и да спази Конституцията, говори за неразбирателство между Борисов и него.

Свиленски подчерта, че сега президентът Радев ще има възможност да състави свой служебен кабинет. Социалистът заяви, че бъдещият държавен глава трябва сам да избере състава на този кабинет. Той припомни, че БСП е дала категорични заявки, че няма да му се меси и ще състави правителство след като бъде избрана от народа на парламентарни избори.

Интермодалният терминал в Пловдив трябва да работи в полза на държавата

По повод на интермодалния терминал в Пловдив Свиленски подчерта, че той е изграден с пари на държавата за 10 млн. лв., а в момента правителството предлага той да бъде даден на концесия за 27 години. Той припомни, че 2008 г. правителството на Станишев взема решение за изграждане на няколко интермодални терминала с публично частно партньорство, защото към момента не е имало средства. Свиленски обясни, че се започва работа по проекта и 2013 г. - 2014 г. правителството на Орешарски кандидатства пред ЕК за финансиране.  Отпуснати са 10 млн. лв. на НКЖИ за построяването на терминала.  „Министерство на транспорта сега се оправдава, че за тях е останал последният етап от публично-частното партньорство – отдаването на концесия“, подчерта народният представител.  Той коментира, че концесионерът ще дължи на държавата еднократна инвестиция в терминала от 5 млн.лв. и 50 хил. лв. на година и  за това получава безиностанция, автомивка, терминали, площ от около 80 хил. квадратни метра. „Това е абсолютен грабеж. Призовавам и сегашния министър на транспорта ,и служебния, и този който ще дойде след него- да спрат тази процедура и да започне нормално експлоатиране на този обект, от което да печели държавата“, заяви Свиленски.