Жельо Бойчев: Плевнелиев остави Борисов на власт за още скандални сделки и назначения

Отивайки си, правителството се опитва да събира средства за изборите

„Свидетели сме на безпрецедентни действия от страна на българския президент. Извършена бе поредната сделка. Основният закон на страната бе погазен само и само- Борисов и това правителство да останат на власт по-дълго”. Това заяви пред журналисти в парламента говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той обясни, че за съжаление и в края на своя мандат, Плевнелиев не е успял да излезе от зависимостта си към Борисов и ГЕРБ. „Ежедневно излизат примерите- защо беше нужно това правителство да остане на власт: за да се приключат скандалните сделки и назначения”, категоричен бе Бойчев.

Драгомир Стойнев: Да се спре незабавно концесията на интермодалния терминал в Пловдив

„Вчера министър-председателят заяви, че всички обществени поръчки трябва да бъдат спрени. Ние обаче не вярваме на човек, който днес казва едно, а утре друго. Затова го призоваваме да се спре веднага един грабеж - концесията на интермодалния терминал в Пловдив. Апелираме процедурата незабавно да бъде прекратена”, призова народният представител от ПГ на левицата и член на ИБ на НС на БСП Драгомир Стойнев. Той обясни, че процедурата  е обявена на 23.11.2016г- след като правителството е подало оставка. Бившият министър на икономиката и енергетиката подчерта, че този терминал вече е изграден от НКЖИ  и вместо предприятието да извършва търговска дейност, да получава приходи- правителството решава, че трябва да се даде на концесия. „Ще се даде на конкретна фирма, която по нашите съмнения, е голяма транспортна фирма от Пловдив, която ще спечели тази концесия за 4 хил. лв. на месец и ще определя цените и таксите за останалите транспортни фирми за 27 години напред”, обясни Стойнев.  Той припомни, че БСП има предложение за закон за публичните предприятия, с който се налагат стандарти за управление, така че да се спрат всякакви корупционни схеми и такива предприятия да работят и да печелят в полза на държавата. „Отивайки си, правителството се опитва да прави жестове или да събира средства за изборите. Това обаче са подаръци, платени от българския народ. Това е ограбване, концесията струва в пъти повече. Това са средства, които могат да отиват в НКЖИ”, заяви Драгомир Стойнев.

Георги Свиленски: Управляващите да спрат поръчката за ТОЛ-системата, ощетяваща всички българи

„Борисов призовава да се спрат всички обществени поръчки.  Ще си позволя да му припомня и поръчката за ТОЛ система, която трябва да регламентира плащанията за ползване на пътната инфраструктура”, заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски. Той припомни, че при стартирането на тази поръчка левицата е сигнализирала и е призовала премиера да спре тази процедура, защото тя е несправедлива спрямо всички български граждани. „Тя предвижда таксуване на 85% от пътната инфраструктура в България, каквато практика няма в нито една страна от Европа- там е около 2%”, поясни социалистът. Той подчерта, че става въпрос за таксуване на магистрали, скоростни пътища, I, II и III клас пътища. „Всеки един вътрешен превозвач, ако до днес е плащал за винетка и е калкулирал нейната стойност в цената си, сега ще трябва да добави и цената на ТОЛ таксите”, каза още той.

Свиелнски заяви, че тази поръчка е порочна и е направена за конкретна фирма. Той обясни, че вида на поръчката и вида на системата не са определени нито от българския парламент, нито от българското правителство, а от външна организация. Герорги Свиленски обясни още, че тя се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията и трябва да бъде спряна.