Валери Жаблянов: Остро осъждаме покушенията срещу човешкия живот

България трябва да продължи да бъде част от усилията за предотвратяване на всички форми на насилие

„Изразяваме съболезнования към семействата и близките на загиналите и остро осъждаме покушенията срещу човешкия живот”. Това зави народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на НС на БСП Валери Жаблянов в декларация от името на групата във връзка с атентатите в Анкара, Берлин и Цюрих. Той подчерта, че независимо от острите реакции и взетите мерки за сигурност в Европа след досегашните опити за насилие, терористичните атаки не престават. „Мирът е под заплаха, на територията на Европа се води война”, заяви Жаблянов. Според него има необходимост от преодоляване на противоречията и единодействието на държавите в унищожаването на източниците на тероризъм. „ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ изразява позиция, че България трябва да продължи да бъде част от тези усилия за предотвратяване на всички форми на насилие и за постигане на траен мир”, заключи Валери Жаблянов.

Декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Вчера отново станахме свидетели на поредица от терористични действия: убийството на посланика на Русия в Турция и на мирни граждани на коледен базар в Берлин, стрелба срещу граждани в Цюрих.

Независимо от острите реакции и взетите мерки за сигурност в Европа след досегашните опити за насилие, терористичните атаки не престават. Мирът е под заплаха, на територията на Европа се води война.

Дързостта на атаките за пореден път поставя въпроса за необходимостта от преодоляване на противоречията и единодействието на държавите в унищожаването на източниците на тероризъм. Очевидно е, че днес се нуждаем от единна политика, основана върху принципите на международното право, която отчита интересите на всички държави и предоставя по този начин гаранции за живота на гражданите, свободата и демокрацията.

Събитията от последните дни доказват за пореден път необходимостта от нова политика, основана на глобално сътрудничество за борба срещу тероризма и политическия екстремизъм.

ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ изразява позиция, че България трябва да продължи да бъде част от тези усилия за предотвратяване на всички форми на насилие и за постигане на траен мир, икономическо и социално развитие не само в България, но и в Близкия Изток.

Изразяваме съболезнование към семействата и близките на загиналите и остро осъждаме покушенията срещу човешкия живот.