Антон Кутев: Правителството обрича близо 100 000 души на глад

Дек 29, 2009 Новини БСП 0 1295

В десетина ключови общини в страната парите по социалните програми и възнагражденията по програмите за временна заетост не са преведени

В десетина ключови общини в страната парите по социалните програми и възнагражденията по програмите за временна заетост не са преведени. Това заяви на пресконференция секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев. Той обясни, че дори средствата да бъдат преведени, общините няма да имат  възможност да се разплатят поради края на финансовата годината. „Напълно сигурно е, че един огромен пакет от възнаграждения на хора, които са най- силно засегнати от кризата и разчитат само на тези пари, няма да бъдат преведени", категоричен беше Кутев. Секретарят на БСП обясни, че става дума за плащания по програми за временна заетост, които включват социални помощи към осигуряване на заетост, асистенти на хора с увреждания, социални услуги в семейна среда, помощ за пенсиониране, старт на кариерата. „По тези програми има заети около 100 000 души, които в рамките на 2009 година няма да си получат парите", добави Кутев.  По думите му това е абсолютен прецедент, тъй като за последните 10 години никога не се е случвало парите да бъдат преведени по- късно от последните дни преди Коледа. В момента обаче проблемът е както с декемврийските, така и с ноемврийските средства, които не са преведени. Според Кутев причината за безпрецедентното забавяне е, че парите не са събрани. „Ако финансовият министър не си събере парите, както трябва и което е негово задължение, може и за следващата година да няма пари", предупреди секретарят на БСП.

Антон Кутев напомни, че през 2005г. всички тези плащания са направени преди Коледа. На всички пенсионери бяха платени по 25лв., а през миналата година добавките за пенсионерите достигнаха до 150лв. Според секретаря на БСП смяната на властта в страната не дава основание на управляващите да не осигурят парите преди Коледа, особено когато става дума за най- уязвимата част от населението, която няма никакъв друг източник на доходи. „Фактът, че парите за ноември и декември не са платени, означава чисто и просто глад", добави Кутев. По думите му има общини, в които са се готвели бунтове заради неплащането на средствата. Секретарят на БСП изтъкна, че отговорността не е на общините, а на Министерството на финансите, тъй като общините не могат да изплатят средства, които министерството не им е превело. „Ако тези 100 000 души не си поискат настоятелно парите, не е ясно кога ще ги получат", каза още Кутев.

Членът на ИБ на БСП Ваня Добрева обясни, че за първи път от 10 години Здравната каса не изплаща дължимите суми за извършени дейности и тези средства също са забавени от Министерство на финансите. Засегнати от това са 360 болници и 5 000 общопрактикуващи лекари. Добрева се позова на информацията, че министърът на здравеопазването е обещал да бъдат платени заплатите на лекари и 30 млн. лв. да бъдат преведени за изплащане на дължимите суми. „Всеки месец НЗОК дължи около 120 млн.лв. за свършени дейности", уточни Добрева. Според нея обяснението на правителството, че средства няма е неоснователно, защото те вече са удържани от българските граждани още през месец ноември. Добрева напомни, че на 31 декември приключва бюджетът за 2009г. и от 1 януари 2010г. влиза в сила новият бюджет, в който средствата за здравеопазване са значително орязани.

Ваня Добрев изтъкна, че Министерството на финансите възнамерява да изплати само заплатите, докато в болниците и извънболничната помощ съществуват и друг тип разходи - топлоенергия, заплащане на консумативи и лекарствени средства. Според членът на ИБ на БСП на този етап не е ясно дали са предвидени средства за покриване тези разходи. „Иска ни се да не се поддаваме на слуховете, че това е част от тиражираната информация за ликвидиране и фалиране на болници. Иска ни се да вярваме, че превеждането на средства няма да бъде избирателно, а всички болници ще получат дължимите суми", коментира още Добрева. Тя изрази своето притеснение от опасността през 2010г. да има фалити на болници и хората да нямат достъп до здравни услуги.