Жельо Бойчев: Единственото, което прави това правителство, е грабеж и скандал след скандал

Дек 16, 2016 Новини БСП в медиите 0 995

В това  правителство има най-много министри, които ще бъдат привлечени в следствието

„Мина повече от един месец и единственото, което прави това правителство, е скандал след скандал. Още в началото ги помолихме да спрат всякакви сделки и назначения. Така е редно. Това правителство трябва да си отиде”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев в студиото на БНТ. Като пример посочи сигнал за обновяване на техника в посолствата, с оглед предстоящото председателство на България, с което грубо и брутално се заобикаля Законът за обществените поръчки. „Вместо това да стане централизирано, се обикаля посолство по посолство. Техниката е фактурирана 15-20 пъти над реалната цена”, обясни той. Народният представител уточни, че депутатът от левицата Кристиан Вигенин е направил проверка и е подал сигнала преди три седмици. „Проверката на Прокуратурата и ДАНС е констатирала, че има достатъчно основания и днес излезе с официално решение за образуване на досъдебно производство. Затова е добре с обясненията си министърът и зам.-министърът да не ни правят пак на глупаци”, коментира Бойчев. Според него е изключителен гаф, че в тази схема са въвлечени и посолствата. Народният представител определи случая като грабеж. По неговите думи не е нормално и правителство в оставка да изпраща кандидатура за висок пост, без да става ясно коя е тя, с кого е съгласувана и кога е станало. „Две години предават националния ни интерес. В крайна сметка заради такива действия останахме без генерален секретар на ООН”, припомни той. Бойчев е на мнение, че Митов оправдава действията си доста неуспешно.
 
Поредната гавра и подигравка с българските граждани-  ако ГЕРБ сформират правителство с мандата на Реформаторския блок
„Поредната гавра и подигравка с българските граждани е, ако се  сформира правителство с мандата на Реформаторски блок. Не може да подадеш оставка на 13.11, да кажеш, че има променена политическа ситуация, че си загубил доверието и няма да съставиш правителство, а след един месец- сме свидетели на целия този пазарлък и представление”, коментира депутатът от левицата. Според него това е част от проблема- политическата система да не удовлетворява гражданите. „До вчера Борисов обясняваше,че няма да бъде министър-председател с мандат на друга политическа сила. Какво се промени, като обстоятелство, от преди един месец?”, попита той и посочи, че тези, които са предизвикали нестабилност и проблем в страната, се опитват да ни кажат, че могат да бъдат решението. „Не, те са част от проблема”, категоричен е Бойчев.
 
В това  правителство има най-много министри, които ще бъдат привлечени в следствието
„Оказва се, че страхът от служебния кабинет на Радев е много силен. Страх от предстоящи избори и резултатите. Това е правителството, в което има най-много министри, които ще бъдат привлечени в следствието”, каза още той. Според него този пазарлък, на който сме свидетели в момента, ще допринесе за добрия резултат на БСП.
Жельо Бойчев е на мнение, че трябва да се въведе смесена система и да се вземе най-доброто от двете системи. „Големият проблем не е в изборните правила и бъркаме, ако си мислим, че така ще върнем доверието”, коментира той. Според него Борисов иска власт заради самата власт. „Да си заметат следите, за да не им се търси отговорност. Не може да се коментира вече сериозно поведението на ГЕРБ”, допълни той.
Жельо Бойчев обясни, че пленумът на БСП поставя налото на кампанията. „Предстоят промени в партията. Нужен ни е потенциалът на всеки един наш член. Дискусията тръгва в рамките на партията и ще се вземат решения на Конгреса”, каза Бойчев. По неговите думи партията трябва да се промени и така да спечели доверие. „В момента сме единствената политическа сила, която може да изведе страната от това положение”, заключи Жельо Бойчев.