Момчил Неков: Европейската комисията потъпква закона като не защитава България за отпадане на визите за САЩ

Ако българското правителство няма смелост да защити интереса на България, ще търся всички правни канали

„Европейската комисия потъпква европейското законодателство, като не предлага въвеждане на визи за американци, след като е длъжна да направи това. Ако българското правителство няма смелост да защити интереса на България, ще търся всички правни канали, Европейската комисия да бъде съдена за своето бездействие. След месец, пак същата тази Комисия няма да закъснее да критикува България чрез доказано неефективния „механизъм за сътрудничество и проверка“ за неспазване на закона. Нима самата тя го прави?! Законът важи за всички, не само за силния на деня. Срамно е, че българското правителство на Бойко Борисов покорно мълчеше и продължава да мълчи по въпроса. Дори напротив, дава съгласие срещу дискриминацията на собствените си съграждани“. Това заяви евродепутатът Момчил Неков в пленарна зала, при обсъждането  на въпроса за визовата реципрочност между ЕС и САЩ.
„От 13-ти април 2016 г. Европейската комисия е в нарушение на собственото си законодателство, след като не налага визи за граждани на САЩ. Това дискриминира гражданите на България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия. Еврокомисията не показва солидарност с тези над 70 милиона европейци. Напротив - тя избра да наруши закона, дори и след решение на Съда на Европейския съюз“, заяви Неков.
Отпадането на визовия режим за САЩ е приоритетна кауза в работата на Момчил Неков като евродепутат. Той е инициатор и автор на декларация от юни 2016 г. за визовата реципрочност със САЩ. С нея Комисията и Съветът се призовават да увеличат политическия натиск върху САЩ за премахване на визовите изисквания за гражданите на ЕС, както и да подкрепят усилията на засегнатите държави-членки по отношение на подготовката на евентуалното прилагане на изискване за виза за граждани на САЩ в ЕС.
Темата за визовата реципрочност беше включена в заседанието на Европейския парламент в резултат от настояване на Момчил Неков.