Емил Райнов: Министърът в оставка успя да остави пръстов отпечатък в българското здравеопазване

Бюджетът нагледно показва, че за изминалите 2 г. нищо добро не се е случило в българското здравеопазване

„Този бюджет нагледно показва, че за изминалите 2 г. нищо добро не се е случило в българското здравеопазване. Министърът в оставка успя да постави и остави пръстов отпечатък в българското здравеопазване. След вчерашната оставка целокупният български народ си отдъхна от „експеримента Москов”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов от парламентарната трибуна. Той припомни за лимитите и листите на чакащи, за дълговете на болниците, че са над 500 млн, че неплащанията на НЗОК ги увеличават. „Одържавяване на НЗОК, Касата е на ръчно управление от МЗ. От бой с пръчки на директори, през регистрирането на всеки пациент като престъпник с пръстов отпечатък, през мега обединения на болници, до болници – престъпници, без право на обжалване. Над 60% от българите твърдят, че има корупция в здравеопазването, а 16% признават, че се е налагало лично да плащат подкуп за здравна грижа през последната година – прозрачност без граници”, коментира народният представител. Според него има опит за превръщането на България в „аптечно на Европа”. „Накрая успя до аптечно на Турция”, допълни той. Д-р Райнов припомни и случая с вноса на неразрешени ваксини, нелегално производство в България. „И гвоздеят на това управление - опитът да раздели на две българския народ, чрез основен и допълнителен пакет”, каза още той.

Д-р Райнов се обърна и към ГЕРБ и най-вече лекарите, в които 2 години са се борили партийната дисциплина и Хипократовата клетва, когато е трябвало с отвращение да защитават и гласуват безумните идеи . „Дълбоко в себе си накрая и вие си отдъхнахте!”, коментира той. „Този бюджет е вашият, на управляващата коалиция, и ние няма да го подкрепим, както и няма да правим предложения преди  второ четене. Отговорността е изцяло ваша!”, категоричен е депутатът от левицата.

Райнов подчерта, че задълженията на НЗОК към чужди фондове надхвърлят 190 млн., а в за следващата година се залагат 60 млн. Според него процентът на разходи за лекарства е непропорционално висок и е близо 30%. „Сравнителният преглед на всички здравноосигурителни системи в ЕС показва средно ниво на разходи за лекарства между 15 и 18% от всички разходи за здравноосигурителни плащания”, каза още той. Д-р Райнов обясни, че в болничната помощ, над лимитната им дейност, не се заплаща, а тя е извършена, проверена, фактурирана и болниците трупат дългове, които вече надхвърлят 500 милиона лева.  „Въпреки констатацията, че за пръв път „хоспитализациите са намалели” никъде не е споменато, че натрупаните дългове на търговските дружества също са дефицит и трябва да бъдат платени”, уточни народният представител.

Д-р Емил Райнов е на мнение, че няма нови политики в бюджета на НЗОК за 2017г.  „Ще продължи тенденцията за ограничен достъп на пациентите. Поради прекаленото лимитиране на дейността в извънболничната, а сега и в болничната помощ, пациентине ще бъдат принудени да заплащат още повече от джоба си”, допълни той. Според него ще се задълбочи тенденцията за увеличаване дълговете на болниците и е възможно някои от тях да обявят фалит. „Продължава тенденцията за прехвърляне на плащания за аптеки в следващата година. Това още веднъж показва, че и по отношение на лекарствената политика няма реформа. Заявените добри намерения за централно договаряне на лекарства, електронни търгове за лекарства, електронни рецепти  и т.н. останаха с пожелателен характер”, посочи депутатът. По неговите думи липсва контрол и нежелание за него, а оправданията са свързани с непълнотата на ЗЗО. „Контролът се свежда до поредна промяна на Устройствения правилник на НЗОК”, категоричен е той. Райнов заяви и че средствата за БП се продължават да се разпределят непрозрачно. „Този бюджет не може да гарантира работата на Институцията, за да може тя да изпълнява законово определената и роля - осигуряване на здравно осигурените лица на достъпна, качествена, безплатна и своевременна медицинска помощ”, заключи д-р Емил Райнов.