Корнелия Нинова към управляващите: Тотално разминаване между живия живот и вашите политики, между нерешените проблеми на хората и вашите решения

Декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от председателя Корнелия Нинова

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще гласува за оставката на правителството. Вие загубихте категорично изборите за президент и вицепрезидент на Република България. Ние спечелихме категорично тези избори. Не сами, разбира се, а заедно с народа си, защото нашата партия прояви мъдрост, като издигна надпартиен кандидат, човек, който в професионалния си път е доказал, че може да защитава национален интерес, достойнството на българския народ, може да бъде обединител и такъв ще бъде и за напред. Затова го подкрепиха и млади, и средно поколение, и възрастни, както и хора от различни политически парти – ГЕРБ, Реформатори, ДПС, АБВ. Благодарим на тези хора. Благодарим на народа за мъдростта, която прояви, и днес има достоен президент и вицепрезидент. Ние се гордеем с тази победа. Но за нас това не е повод за самодоволство и агресия, защото никак не е достойно да риташ паднал на земята човек или партия. Но ще е безотговорно да не ви посочим грешките и причините, поради които днес сте тук в качество на правителство в оставка. 

Не направихте нищо, за да има производство и икономика

За нас тези причини са поне две. Първата – тоталното разминаваме между живия живот и политиките, между нерешените проблеми на хората и решенията, които вие им предлагате. За мнозинството български граждани най-важният въпрос е бедността и безработицата. А и двата се решават с производство и икономика. За съжаление вие  не направихте нищо, за да има производство и икономика. Европарите изтекоха в магистрали, услуги, а не в производство,  в кражби, не създадохте собствена икономическа база. Родното производство, малкият и среден бизнес, бяха смачкани, а чужди монополи се вихреха на гърба на българския народ. доходите не мърдаха, а бедността растеше. Друг важен въпрос за българските граждани, според нас, така, както сме го видели от разговорите с тях, е желанието им да има справедливост. Който убива баба на село за 20 лв или който краде милиони от обществени поръчки политик, властимащ, да бъде наказан. Вашата съдебна реформа не доведе до тази справедливост. Тя беше насочена само към това да овладеете съдебната система, за да я командвате, но не и за да отговорите на нуждите на хората.

С реформата в образованието вие отнехте възможността хората да изучат децата си

Народът ни обича училището си и отколе е давал всичко, за да могат децата му да учат. С реформата в образованието вие му отнехте и тези възможности. Взехте парите от общинските и държавни училища и ги прехвърлихте към частните колежи. Преформатирахте всички програми. Ударихте дъното с намерението си да подмените „Под игото” с „Робинзон Крузо”. Това не отговаряше на очакванията на хората за образователна промяна.

Лишихте хората от възможност за здравеопазване и го пратихте на опашка за даване на отпечатъци

Всеки българин иска да е здрав. Със здравната реформа вие го лишихте от възможност за здравеопазване. Пратихте го на опашка за чакащи в списък за чакащи. На опашка за даване на отпечатъци. Това също отблъсна. Но най-много сгрешихте като отнехте чувството за достойнство на българите, защото нашият народ е понесъл много, но никога не трябва да се посяга на чувството му за българщина и гордост. А вие го направихте с решението си да смените Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, с решението да подпишете споразумението с Канада, с решението да служите на Ердоган, като предлагате отпадане на визите за турски граждани, без да са изпълнили условията за това. С решението многократно да подкрепите санкциите срещу Русия. Накърнихте най-важното – чувството на българина за българщина и национално достойнство.

Отнасяхте се високомерно и самодоволно към хората, опонентите и институциите

Втората причина, за да се стигне до тук, според нас, е, че правихте всичко това с чувство на незаменимост, непогрешимост, единственост, високомерие към опоненти и институции. И току що министър-председателят в оставка го демонстрира за стотен път сигурно – неуважение към българския парламент, към българската институция парламент, към собственото си правителство и председател на парламента. Ето я една от причините – високомерие и самодоволство. Със същото отношение се отнасяте към народа си, като не го чувахте какви въпроси ви поставя. А смятате, че вие сте тези, като му казвате как да живее. Още по-странно е обаче поведението ви по време на избори и след тях. По време на изборите да плашите, че ще спрат еврофондове, ще стане катаклизъм, няма да има ток, детски градини, европари, кого плашите? Един беден народ, който не може да се лекува, няма работа и няма заплата. И вие го плашите, че от това лошо може да стане по-лошо. Е, няма как да го уплашите. Този народ чака някой да му даде надежда, перспектива, път и да изведе държавата от това състояние и ние поемаме тази задача. Поставяме си като задача да дадем алтернатива на народа си. Но в този момент неговото мъдро решение да избере такъв държавен глава, очаква съответно мъдро поведение от нас, политиците. Имаме две много краткосрочни и важни задачи. Първата е да му гарантираме спокойствие, сигурност, прилагане на Конституцията, законов и спокоен начин за преминаване през този процес на оставка на кабинет и предсрочни парламентарни избори. В тази първа задача стои въпросът за бюджета.

Няма да подкрепим бюджета на това мнозинство, защото е отговорност на това правителство

Промяна в мнозинството в този парламент няма. Мнозинството е ГЕРБ, РБ и Патриотичен фронт, които ги подкрепят. Ние в този парламент сме опозиция и ще останем такива до край. Това мнозинство много преди изборите изработи бюджета и го внесе. И ние, като опозиция, много преди изборите направихме своите предложения. Но днес отказваме да бъдем съучастници в този техен бюджет, затова няма да го подкрепим на първо четене, няма да ви пречим, приемете си го. Това е бюджетът на това мнозинство, отговорността на това правителство. Нашата цел е да се борим с алтернатива на предсрочни парламентарни избори, да убедим хората, че сме по-добри, да получим тяхното доверие и тогава да управляваме със свой бюджет, който ще изразява нашите последователни политики.

Призоваваме да седнем всички и да обсъдим как мъдро и държавнически отговаряме на волята на народа си

Второто предизвикателство пред нас – да отговорим на това, което ни казаха хората в референдума. Това е предпоследният сигнал към нас. Следващият ще е фатален за политическата класа. Ако сега не сме помъдрели, ако не сме разбрали какво казва народа ни, това е краят на политическата класа.  Призоваваме да разговаряме разумно, да седнем всички и да обсъдим как мъдро и държавнически отговаряме на волята на народа си за промяна в политическата система на България, така че тези хора да получат увереност, че институциите в България ще работят за тях, че на тези места ще седят държавници, които ще мислят за тях и всички ще надмогнем партийния си интерес, когато става въпрос за националния.