Мнозинството се държат като изпълнители на чужда воля

Дек 18, 2009 Новини БСП в медиите 0 1557

2009-та беше година на избори и това предполага винаги промяна в работата на Народното събрание

2009-та беше година на избори и това предполага винаги промяна в работата на Народното събрание. Това заяви председателят на ПГ на Коалиция за България и бивш премиер Сергей Станишев пред репортер на БГНЕС в коментар за работата на парламента през тази година и с прогноза за следващата.

Предишният парламент работеше много интензивно, а този набира много бавно инерция и няма съществени, смислени дискусии, каза той. „За съжаление мнозинството в този парламент се държат по-скоро като изпълнители на чужда воля, по волята на изпълнителната власт и на министър-председателя. Нещо повече- когато се гледа Закона за бюджет 2010, особено на второ четене, видяхме, че парламентарното мнозинство, партията ГЕРБ почти не защитиха аргументирано това, което предстои на българските граждани следващата година". От 17 часа дебати повече от 6 часа е аргументацията на ПГ на Коалиция за България, а от ГЕРБ са говорили 58 минути общо по най-важния закон, който ще определи какви ще са доходите на българите, каква ще е безработицата, какви мерки ще предприеме държавата, за да смекчи ударите от кризата, посочи Станишев. Според него е приет един бюджет, който ще направи българите по-бедни, по несигурни и ще увеличи безработицата. Станишев с учудване констатира, че седмица след приемане на бюджета Министерството на финансите официално променя своята прогноза за тази година, което автоматично променя и базата на следващата. Това е потвърдило позицията на левицата, че има скрити приходи от близо един милиард лева, които не са залегнали в бюджета и които няма да отидат за решаване на остри проблеми- за политика срещу безработицата, за временна заетост, за здравеопазване, за образование. Станишев каза също: „Препоръчвам ви да излезете на улицата, дори тук на жълтите павета, да направите една анкета и да питате хората дали живеят по-сигурно и по-добре сега. Според мен резултатите от анкетата ще бъдат много ясни - има голяма несигурност у хората". Докато другите страни от ЕС излизат от кризата и по прогнозата на ЕК икономическият ръст там ще е 0.7% , в България управляващите предричат още 2% свиване надолу, което говори, че прословутата им антикризисна програма просто не съдържа нищо реално, добави той. С това, което е заложено като политика за следващата година ще има повече от 100 хиляди нови безработни - минимум, прогнозира Станишев. „Ако националният план за заетост тази година беше на стойност 190 млн. лв., за следващата година е намален три пъти и е 65 млн. лв.", отбеляза бившият премиер.
За Станишев все по-очевидно става, че имаме ново коалиционно управление от три партии - ГЕРБ, АТАКА - като най-близък съюзник на ГЕРБ и Синята коалиция. „Погледнете кои са ключовите фигури, например, в две министерства - в Министерството на външните работи и в Министерството на околната среда и водите - хора на Иван Костов, като зам. министри. Питам ви кой ръководи координацията по работата с европейските фондове- също представител на Синята коалиция", пита и отговаря левият депутат. Работа на всяка опозиция е да сочи грешките на управляващите, да бъде контрольор на техните действия, а за мен най-важната задача пред ПГ на Коалиция за България и пред БСП е да защитаваме социалните придобивки на хората, които бяха постигнати през предишните 4 години, убеден е Станишев. Защото за първи път от повече от 10 години в бюджета за 2010 г. се предвижда отнемане на социални придобивки - на хората с увреждания, на безработните, както и допълнително натоварване на гражданите с данъци, пояснява той. „Ще ви дам пример, половин милион българи са със свободни професии - става дума и за фризьори и за хора на интелектуалния труд, както и за такива, които ремонтират коли. Те ще плащат двойно повече за осигуровки, а в условия на криза това убива малкия и среден бизнес и хората на собствено осигуряване", заключи Станишев.