Българската държава показа, че в ситуацията на безпрецедентна газова криза, може да функционира нормално

Янр 13, 2009 Новини БСП 0 1606

 Последната седмица страната ни беше изправена пред безпрецедентна газова криза предизвикана от спора между Русия и Украйна

 Последната седмица страната ни беше изправена пред безпрецедентна газова криза предизвикана от спора между Русия и Украйна. Българската държава показа, че в такава ситуация, може да функционира нормално. Това заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев след днешното заседание на ИБ на ВС на БСП. Станишев каза още, че и в момента България подсигурява електрическа енергия за вътрешното потребление. Разполагаме с достатъчно резервни мощности, категоричен беше премиерът. Нормално функционират мрежите на електроразпределението в страната. Продължава да се подсигурява необходимото количество газ. България все още продължава да подава 49% газ от подаваното количество през 4 януари, уточни Станишев. По думите му се подава температура, достатъчно висока за битовите потребители, обществените заведения, детските градини, училищните заведения, болници.

Премиерът посочи, че в 23 училища в страната е преустановен учебният процес, от които 11 са от Добрич. Държавата следи състоянието на 368 фирми, които имат около 101 млн. лв. загуба досега. Цялостната оценка за нанесените щети обаче ще се прави след окончателно събиране на данните.

Пускането на природния газ не означава прекратяване на действието на Кризисния щаб към Министерство на икономиката и енергетиката, каза още Станишев. Той уточни, че  Министерски съвет ще създаде междуведомствена работна група, която ще оцени действията в условията на криза, нормативната уредба и начините на обезщетяване на българската икономика. За да бъдат оценени щетите на българската икономика, трябва да се поднови нормалното подаване на газа, каза още премиерът.

По думите на Станишев правителството ще търси форма на подкрепа от страна на ЕС. „Булгаргаз” също ще търси компенсации за нанесените щети и пропуснатите ползи след като направи оценка на ситуацията, обясни премиерът. Той каза още, че  в заключенията на Съвета на енергийните министри от вчера е залегнало, че ЕК трябва да направи анализ за нанесените щети на страните, които са били най-силно засегнати от газовата криза. Българските предложения, свързани с изграждането на междусистемни връзки между България - Румъния и България - Гърция и разширяване на хранилището в Чирен, предстои отново да бъдат разгледани другата седмица. Веднага след започването на кризата, се предприеха всички действия, за да може да се осигуряват нормални потребления на енергия, заяви Станишев.

Според премиера истинската диверсификация е свързана с такива проекти като „Набуко” и „Южен поток”. Те биха поставили в по-малка зависимост България от Русия при евентуални бъдещи конфликти между двете страни.

Премиерът припомни, че днес в 9 часа българско време газът за Европейския съюз е пуснат от Русия. Ръководството на „Булгаргаз” постоянно поддържа връзка с руската и украинската страна. Сега основният приоритет е да осигурим нормалната доставка на транзитен газ през Украйна, което във всеки един момент, пак казвам, заради неизяснените въпроси между Русия и Украйна може да бъде прекратен, обясни Станишев.

Премиерът отбеляза, че ежедневно „Газпром” губи по 120 млн. долара от кризата. Без съмнение тази ситуация поставя под съмнение предсказуемостта и на двете страни – „Газпром” и Украйна като транзитна страна, каза Станишев. По думите му спорът между тях продължава да е риск и за бъдещото за всички европейски страни, които получават газ през Украйна. И по транзита имат нерешен въпрос – онези 21 млн. куб. м за поддържане на газовите станции по маршрута на транзита, каза още Станишев.

Премиерът посочи, че компаниите са доставчици в България по договори от 1997 и 1998г. Българската страна би искала да има пряко договаряне с „Газпром”. Ще го поставим този въпрос, за да можем да предявяваме претенции директно, когато има неспазване на договора, каза в заключение Станишев.