Стресът в БСП мина, сега партията се консолидира

Дек 16, 2009 Новини БСП в медиите 0 1585

Интервю на Наделина Анева със секретаря на ИБ на НС на БСП Евгений Узунов за в

Интервю на Наделина Анева със секретаря на ИБ на НС на БСП Евгений Узунов за в. Сега

 


- Г-н Узунов, по време на заседание на столичните социалисти имаше упреци, че ако след половин година властта се затъркаля по улиците, няма да има кой да я вземе. Защо БСП стигна до толкова тежки самооценки?
- Очевидно е, че БСП загуби изборите и причините са много, а анализът е доста сложен. На първо място са собствените грешки. Но и една сложна обществена среда, очаквания на обществото всички проблеми на хората бързо да бъдат решени. В крайна сметка такъв негативизъм води до гласуване анти управляващите. Сложна коалиция, която не даваше възможност на БСП изцяло да върви по своята програма и приоритети. Може дълго да се говори, но целият този комплекс от причини доведе до загубата. Сега БСП е опозиция, единствената ясна и открита опозиция. Ние направихме своите изводи на конгреса, той беше последван от заседания на областните и общински партийни съвети. Опитахме се в един много човешки и открит разговор да анализираме тези причини и какво е нужно да направим, за да преодолеем ситуацията.
- И все пак - защо след конгреса в членове на БСП има усещането, че партията е безсилна да вземе отново властта, ако тя се затъркаля по улицата?
- Вижте, това е някаква алегория - и търкалянето на властта по улицата, и готовността на БСП да поеме властта. Аз лично считам, че бързо БСП възстановява своята кондиция след загубата, която ни сполетя. Имаше период на стрес, на разколебаване, това е неизбежно в такива ситуации. Но оттам нататък не бива да се хиперболизират проблемите в партията. Напротив, мисля, че ситуацията, която сега се създава в обществото, част от която е и заради начина и методите на действие на новото управление, сплотява редиците на БСП и консолидира нейните симпатизанти.
- Така се случва или така ви се ще да се случва?
- Мисля, че така се случва.
- Кое ви дава повод да мислите така?
- След изборите и след конгреса направихме много срещи. Сега сме в режим на провеждане на заседания на областните партийни съвети. Това са наши преки впечатления.
- Какво ви казват хората - хубаво е, че ГЕРБ се нагълта с много власт и от това БСП ще спечели. Или друго?
- Хората ни казват много неща. Разбира се, и много критики отправят към нас. Като започнем от това, че БСП е изгубила достатъчно ясния си облик на лява, социална партия и стигнем до това, че сме понякога прекалено интелигентни в политическия сблъсък. Че не сме агресивни, че понякога не отвръщаме с арогантността, която се изсипва върху нас. Така че сме критикувани отвсякъде. В същото време мисля, че голяма част от симпатизантите и актива разбират ситуацията. И си дават вярна и ясна сметка какво е нужно, за да се излезе от тази ситуация. Очевидно упреците, че не сме толкова автентична и ясна лява партия, са свързани със сложната коалиция, която наистина не даваше възможност на БСП да води достатъчно ясна лява политика. Но ние никога не сме били за популистки подход. Можем да говорим много ляво на гражданите на България, да водим много сладък разговор, много приятен за ушите, но това да са неща, които не са възможни в кратък период от време. Проблемите, натрупани от този ненормален преход, който преживяхме, предполагат много по-трудно и бавно нормализиране на обществения, социалния и икономическия живот.
- Защо се получи следният парадокс - при ГЕРБ да има по-скоро стремеж към ляво говорене, а при БСП имаше стремеж за обосноваване на десни политики?
- Взехте ми думата от устата. Ние знаем какво искат да чуят хората, но въпросът е можем ли да го реализираме. Опитвахме се да бъдем реалисти по време на цялото управление на страната. И може би точно този реализъм ни изяде главата. За съжаление, ГЕРБ стана по-лява в говоренето от БСП. Но това е говорене. Нека видим реалните решения.
- Те също казват, че това е реализъм. Това могат да направят в този момент за хората...
- Кое е то - рязко увеличаване на доходите? Коалицията, в която БСП участваше, независимо от всичко направи видими стъпки в това отношение. Не съм убеден, че сега ще има скокообразно нарастване на доходите.
- Няма ли опасност хората да се объркат в многото говорене?
- Мисля, че вече те са объркани. За съжаление в резултат на този точно 20-годишен политически живот те са не само объркани, но и малко отчаяни, разочаровани и може би отвратени от политиката изобщо. И това също е проблем и ние го усещаме в нашата работа. Защото тотално е недоверието към политиците.
- Преди изборите казахте, че ГЕРБ е модерна вълна, която ще отмине. Все още ли мислите така?
- Не бих се ангажирал с крайни и категорични оценки. Очевидно, че голяма част от подкрепата, която получи ГЕРБ е антивот срещу управляващата коалиция. Това не беше гласуване за ГЕРБ, това беше гласуване против БСП, ДПС и НДСВ. А вътре в коалицията, както виждате, за наше съжаление, всички негативни сметки се записаха на БСП.
- Защо никъде в днешните анализи на БСП няма и дума за ситуацията от 2005 г.? Дали БСП тогава не трябваше да отиде на нови избори и да се бори за по-достойно място в управлението? Защо приехте този компромис с коалицията на всяка цена?
- Този въпрос е много важен. Не за партията, а за страната и обществото. Да, беше възможно. Ако БСП конюнктурно се грижеше за себе си, можеше да търси чисто егоистично свой модел на поведение. Не на всяка цена веднага във властта, защото понякога опозицията дава немалко шансове, за да си направиш разчет за участие във властта непосредствено след това. Но ако тази коалиция с всичките си недостатъци не беше създадена, България нямаше да бъде член на ЕС на 1 януари 2007.
- Защо предпоставяте така нещата?
- Защото нямаше да има политическа стабилност. Което беше едно от главните условия за приемането на България. Знаете, че ние хванахме последния влак. Тук БСП работеше практически срещу себе си, в интерес на обществото. Непосредствено след изборите отново към нас се задават въпроси - след като влязохме в ЕС, защо не предизвикаме предсрочни избори.Това пак е политически егоизъм. Прекъсваме мандата, защото искаме за себе си да заработим по-подходящо време, за по-успешно представяне. Това можеше да стане, но не беше това мотивът за поведение на партията.
- Това не е политически егоизъм, а политическа слабост, защото БСП и днес няма сили да заяви - аз мога да управлявам сама, така както ГЕРБ?
- И Бойко Борисов не управлява сам. Ето, аз сега мога да ви кажа - БСП може да управлява сама. Да, но това се решава на избори. И когато резултатите на една политическа партия са недостатъчни, следващите стъпки в политическата класика е коалицията. За добро, за зло, Европа е осеяна с коалиции.
- В БСП сякаш има някакво примиренчество - вашите депутати не са склонни да се борят в парламента. Кой си пази бизнеса, кой се страхува заради предишни сделки... Не трябва ли БСП да започне да говори малко по-отчетливо и по-категорично?
- Сигурно сте права за това. Сега в действащия парламент кой друг освен депутатите на БСП говори опозиционно? Другите по различни официални съображения и причини подкрепят правителството. С изключение на ДПС, които са по-сдържани в своите политически реакции.
- Вие защо избягахте от парламента?
- Напуснах парламента, защото следи изборите в партията има много работа. Посветих времето си на работа на "Позитано" 20.
- Не действа ли групата на БСП малко хаотично. Защо например напуснахте зам.-председателските места в комисиите на НС?
- Това беше някакъв знак. Има отправени обвинения към председател на парламентарна комисия, в случая към Емилия Масларова. Но нали всеки, докато не е осъден, е невинен? Единодушно беше решено, че няма какво да загубим, ако покажем, че не сме съгласни с това недемократично решение.
- Какво печелите от този знак?
- Тук пак опираме до това печелим ли, или губим. А какво губим?
- Губите някакъв лост за управление на тази комисии.
- Не знам доколко този лост е надежден и дава достатъчно възможности. Но така или иначе, решението е взето и не бих могъл да коментирам. Очевидно то е спорно.
- Кои са задължителните стъпки, които трябва да направи БСП в следващите месеци, за да оцелее?
- БСП трябва да започне по-сполучлив разговор с обществото, а не с партията. За да навакса загубеното влияние. На второ място, трябва да си определи приоритетите, да покаже ясно профила и физиономията си на лява партия