Гавра е решението на Бойко Борисов да отпусне 25 лева коледни добавки само за някои от пенсионерите

Дек 15, 2009 Новини БСП 0 1909

  Управляващите нямат  политическа воля да се  справят  с организираната престъпност   БСП ще поиска изслушване на Цветан Цветанов в парламентарната вътрешна комисия заради зачестилите престъпления в страната

 

Управляващите нямат  политическа воля да се  справят  с организираната престъпност

 

БСП ще поиска изслушване на Цветан Цветанов в парламентарната вътрешна комисия заради зачестилите престъпления в страната. Това каза секретарят на ИБ на БСП Корнелия Нинова след заседание на ръководството на партията. Нинова изрази безпокойството на социалистите за големия ръст на престъпност в последните 2 седмици. „Отдаваме го не само на икономическата криза, но и на невъзможността на управляващите да се справят с престъпността, може би и липса на политическа воля за справяне с организираната престъпност", заяви Нинова. По думите й е смехотворно твърдението, че се повишава доверието към МВР и заради това зачестяват сигналите за престъпления към институцията. Днес вече управляващите се опитват да прехвърлят вината и отговорността изцяло върху съдебната система. Това е възраждане на рефрена „Ние ги хващаме, те ги пускат" от времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар", коментира Нинова. По думите й е крайно време МВР да вземе сериозни мерки за справяне с тези проблеми, защото очакването е със задълбочаването на кризата да расте и броя на извършените престъпления.  

Социалистите определиха като гавра с пенсионерите решението на Бойко Борисов да отпусне 25 лева коледни добавки само за някои от тях. Корнелия Нинова изтъкна, че в изминалия мандат БСП е обръщала сериозно внимание на пенсионерите, на социално слабите и на младите. Миналата година например правителството на Сергей Станишев е отпуснало 150 лв. коледни добавки. „Неприемливо е твърдението, че няма пари в бюджета", категорична беше Нинова. Тя припомни, че събираемостта в бюджета за първото шестмесечие на годината е 13 млрд. лв., а през второто шестмесечие, когато управлява ГЕРБ,  е 11,5 млрд. лв. Това на практика показва, че управляващите не се справят с приходите и затова режат всички разходи.

„Води се неправилна и некомпетентна икономическа политика", добави Нинова. По думите й робуването на идеята за балансиран бюджет в условия на криза е грешка. Секретарят на БСП обясни, че всички европейски държави завършват с дефицит в бюджета, но за сметка на това залагат ръст в икономиката си - среден за Европа от 0,7% за 2010г. Това се прави с цел да бъдат увеличени доходите, да  се влага в инфраструктурни проекти, да се стимулира развитието на производството, на икономиката и на покупателната способност. Така, въпреки че завършват на дефицит, европейските държави знаят, че тези инвестиции ще доведат догодина до повишаване в икономиката. Българското правителство обаче прави точно обратното. То цели на всяка цена и на хартия да постигне балансиран бюджет тази година и да заложи за догодина спад от още 2% в икономиката. „Това се прави с цел да се похвалим пред международните институции, че България има един балансиран и добър бюджет, без да си даваме сметка, че това го правим за сметка на вътрешната икономика, за сметка на обикновените хора", обясни Нинова.

Секретарят на БСП Антон Кутев коментира, че със Закона за електронните съобщения сега се позволява безконтролно следене по интернет. „Достъпите до телефонни разпечатки до разговори на граждани стават с разрешение на съда, което обаче често пъти може да бъде формално. За нас не е приемливо, че нямаме достатъчно гаранции за законността на използването на тези права", категоричен беше Кутев. По думите му предложеният закон е необходим и е част от диалога ни с ЕС. Той обаче трябва да е разработен по начин, който да гарантира правата на гражданите и невъзможността на службите да използват тази информация по нереден начин. „В този закон тези гаранции ги няма - гаранциите, че ще бъдат спазвани нашите граждански права", коментира Кутев. Той припомни, че подобен закон беше внесен от предния парламент и добави, че тогава мерките, които се предвижваха бяха многократно по-леки. Депутатът припомни, че тогава НС отхвърли тогавашния вариант на закона. Корнелия Нинова изтъкна, че с този законопроект прекалено много се разширява обхватът на закона. „Досега той се прилагаше за тежки престъпления, сега се предлага да се прилага при престъпления, за които е предвидено от 2 и над 2 години лишаване от свобода", поясни тя. По думите й - това е прекалено голямо посегателство върху правата на гражданите.

Корнелия Нинова заяви, че БСП ще внесе искане за изслушване в комисията по външна политика в НС на министъра на външните работи Румяна Желева и министъра на отбраната Николай Младенов по въпроса за затворниците от Гуантанамо, които евентуално страната ни ще приеме. Антон Кутев коментира, че най-важният въпрос е безопасността на българските граждани и до каква степен управляващите и хората, които в момента администрират, могат да осигурят безопасност при едно такова действие. „След като получим отговор за сигурността и безопасността, едва тогава можем да дадем окончателно отговор", каза още Кутев.

Нинова обяви, че на 20 декември, неделя, от 11 часа ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП.