Бюджет 2010 е фалшив

Дек 14, 2009 Новини БСП 0 1600

Бюджетът е фалшив

Бюджетът е фалшив. Той е изграден на фалшива прогноза. Това заяви при посещението си във Варна лидерът на БСП Сергей Станишев. Лидерът на БСП изтъкна, че една седмица след приемането на бюджета, дори от Министерството на финансите са признали, че първоначалната прогноза за бюджета е била грешна. Едновременно с това за първи път управляващите отнемат социални придобивки, което не се е случвало от 10 години насам. Това по думите на Станишев ще доведе до увеличаване на безработицата в страната.

Бившият премиер припомни, че предишното правителство е оставило на сегашното фискален резерв около 8 млрд. лв. За първите шест месеца на 2009 година са събрани 13 млрд. лв. приходи, докато за второто полугодие сегашното правителство е събрало 11,5 млрд. лв. „Важно за държавата е да се опазят икономическите субекти и работните места за хората", добави Станишев. По думите му при сегашното управление няма увеличение на приходите. Той бе категоричен, че в другите страни от Европейския съюз се инвестира в публичната инфраструктура. „На ръба на закона е да се конфискуват средства от публичните държавни предприятия. Но това сигурно ще стане, ако не успеем да се справим с кризата", обясни лидерът на БСП. Той призна, че по време на парламентарните избори е направил сериозна грешка. „Ако си спомняте, в нашата кампания лобирахме, че ако гласуваш за Бойко Борисов, получаваш Иван Костов. Това ни беше грешката, защото се получи, че ако гласуваш за Бойко Борисов, получаваш Иван Костов и Волен Сидеров в комплект. Българският народ много ясно вижда, че се формира една тройна коалиция", подчерта Станишев.

Според председателя на ПГКБ през следващите месеци и години сред приоритетите на Варна ще бъде морската политика, като сред най-важните за града отрасли са корабостроенето и корабоплаването. Бившият премиер допълни, че в тази насока той има поети свои лични конкретни ангажименти, които ще продължи да реализира, доколкото позволяват възможностите му.

На срещата си с кмета на Варна Кирил Йорданов и председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов лидерът на БСП обсъди текущите проблеми на града, както и проектите, започнали преди последните парламентарни избори. Така например приключващата реконструкция на улица „Девня" е важен инфраструктурен проект. Станишев допълни, че се е запознал и с хода на изпълнението на проекта, свързан с канализацията в кварталите „Галата" и „Виница", за които са били отделени средства от републиканския бюджет.

В рамките на депутатската си приемна председателят на ПГКБ обърна специално внимание на хората с увреждания. Те имат голям потенциал, те са пълноценни за обществото и трябва да се направи така, че да се чувстват комфортно, заяви Станишев. Той изтъкна, че е имал много срещи с хора с увреждания, като в предишния мандат на правителството, което той е оглавявал, един от приоритетите е била именно социалната политика. Лидерът на БСП е поел ангажимент на заседанието парламентарната група, което ще се проведе през януари де бъдат обсъдени именно тези приоритети, които са насочени към социалната политика на България.