Корнелия Нинова: ГЕРБ избират чуждите и големите интереси, а ние малките и българските производители

Окт 26, 2016 Новини БСП 0 810

Нямаме и няма да имаме договорки с ГЕРБ, на светлинни години сме в политиките

„ГЕРБ избират чуждите и големите интереси, а ние малките и българските производители”. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че левицата внася Закон за храните,  с който се задължават веригите с оборот повече от 2 млн. лв. да предлагат определен процент българско производство, съответно: 70% от млечни продукти, 50%  плодове и зеленчуци, 50% напитки.  „Ако не го правят, да търпят глоба 10% от оборота от този вид стока”, обясни тя и подчерта, че това е възможно и го има в други европейски държави – Румъния и Полша. Председателят на БСП подчерта, че целта е да се подпомогне родното производство и българската икономика. По думите й противоречията с ГЕРБ и като цяло в политиката в ляво и дясно е, че те казват, че държавата трябва да се оттегли от тези отношения и да ги остави на свободния пазар, а левицата казва: „Не, държавата трябва да се намеси и да помогне на родното, националното и малкия производител”. Нинова заяви, че със споразумението с Канада управляващите застават зад корпорациите и големите, а БСП застава зад малките и българските производители. Според нея споразумението с Канада ще бъде убийствено за България -  безконтролен внос на земеделски продукти, някои от тях надхвърлят потреблението на цяла България. „Българското ще приключи , защото онези стоки са по-евтини, но са с ГМО”, каза още тя и припомни, че Канада е единствената държава, която съди ЕС, че е забранила ГМО.

Нинова обясни, че отговорът на тази инициатива на левицата ще е твърдението, че това ще доведе до покачване на цените. Тя подчерта, че за закона за търговските вериги е имало същите твърдения, но това не се е случило. Лидерът на левицата допълни, че справка на НСИ и на Министерство на финансите показва, че след като е бил приет законът, цените не само, че не са се покачили, а дори са паднали и търговските вериги си плащат данъците в България. Това сега е втората стъпка. „Стъпка и към българина да започне да цени българското. Съюз произведено в България, където са 1500 български производители, подкрепят закона и участват в писането му”, заяви председателят на БСП. 

Нямаме и няма да имаме договорки с ГЕРБ, на светлинни години сме в политиките 

На въпрос, с кои партии би се коалирала БСП в управлението след едни предсрочни парламентарни избори, тя отговори, че това зависи от това кои партии ще влязат в парламента.  Нинова беше категорична, че се прави внушение за съюз с ГЕРБ за отблъскване на наказателния вот срещу управляващите, защото се вижда, че  БСП е единствената алтернатива. „Всички социологически проучвания показват, че само БСП расте с 5-6%, а други партии спадат надолу. Това показва, че хората започват да виждат тази алтернатива”, категорична бе тя. По думите й БСП и ГЕРБ са на светлинни години разлика в политиките, което се вижда и от подкрепата на едните за СЕТА и закона за храните от страна на левицата. 

По повод на твърденията за разговори между БСП и ДПС, Нинова обясни, че Борисов сам си е признал, че е канил ДПС на среща за разговори, а твърди, че има договорки на движението с БСП. „Това е тежко лицемерие и противоречие. Не е имало такива разговори, нито официални, нито неофициални”, заяви лидерът на левицата. 
 

На балотажа Радев и Йотова ще спечелят. На втори тур ще търсим подкрепа от всички българи, които искат промяна

Нинова подчерта, че на балотажа кандидат-президентската двойка Радев-Йотова ще победи. „Между първи и втори тур ще се обърнем към всички българи, които не харесват ГЕРБ в управлението, президента на ГЕРБ досега, както и кандидата им за държавен глава и най-вече политиките, които провеждат. Ще призовем всички да дойдат да подкрепят промяната, независимо на коя партия симпатизират”, обясни Нинова. Тя подчерта, че и тук разликите между кандидатите, подкрепени от БСП и ГЕРБ, са основно в тезите и политиките и те са коренно различни. Като пример тя даде СЕТА – Цачева и ГЕРБ са „за” , Радев е „против”. Нинова посочи и темата за санкциите срещу Русия, че ген. Румен Радев винаги е казвал, че е против тях, а Цачева си  сменя позицията през няколко дни. „В национален ефир тя каза, че е против, а след това правителството и ГЕРБ гласуват „за” запазване на санкциите”, заключи Корнелия Нинова.