Сергей Станишев: правителството и синдикатите трябва да работят в тесен диалог в условията на финансова криза

Актуалната социално-икономическа ситуация в страната и въпроси на сътрудничеството между правителството и социалните партньори обсъди премиерът Сергей Станишев на работна среща с лидерите и представители на КНСБ и КТ „Подкрепа”, в която участваха вицепремиерът Емел Етем и министрите Петър Димитров, Пламен Орешарски и Емилия Масларова

Актуалната социално-икономическа ситуация в страната и въпроси на сътрудничеството между правителството и социалните партньори обсъди премиерът Сергей Станишев на работна среща с лидерите и представители на КНСБ и КТ „Подкрепа”, в която участваха вицепремиерът Емел Етем и министрите Петър Димитров, Пламен Орешарски и Емилия Масларова.

 Финансовата криза не засегна пряко страната ни и това се дължи на добрата реакция на правителството, подчерта министър-председателят по време на срещата. Българските банки водят по-консервативна политика и е налице строга регулация в сектора, допълни той. Според него, възможна е вторична криза, резултат от вече настъпилите икономически последици, и това е сериозното предизвикателство пред българската икономика в момента. За целта заложихме допълнителни буфери в бюджета за 2009 г., част от които засягат и разходната част на държавните ведомства в размер от 10 на сто. Една от основните мерки, които предприе правителството в тази посока, е и заложеният в бюджета за т.г. инвестиционен пакет от 5.6 млрд. лв., който трябва да стимулира икономиката. С 500 млн. лв. ще бъде повишена и ликвидността на Българската банка за развитие. Премиерът бе категоричен, че трябва да бъдат ускорени основните инвестиционни проекти, главно в областта на развитието на инфраструктурата, за да могат да бъдат гарантирани по-голяма заетост и работа на българските фирми. Трябва да мислим не само за създаване на нови работни места, но и за запазването им, категоричен бе министър-председателят.

 Общо бе мнението, че е необходимо запазване на макроикономическата стабилност на страната. Това ще бъде приоритет на КНСБ, каза д-р Желязко Христов по време на срещата. Според него бизнесът е заинтересован да запази работната си ръка и прави възможното в тази посока, включително и по отношение на обезщетенията за работниците и тук са постигнати положителни резултати, информира Желязко Христов премиера Сергей Станишев. За ясни критерии и за по-строг контрол при подпомагането на бизнеса в условия на финансова криза се обявиха социалните партньори.   

 Синдикатите поискаха пред премиера Сергей Станишев ясни перспективи за металургичния комбинат „Кремиковци”. Правителството е единственият съюзник на синдикатите, подчерта министър-председателят и добави, че е в интерес в максимално кратки срокове да бъде намерен стойностен инвеститор, който да влезе в комбината. Разговорите продължават и има индикации за скорошно решение, допълни министър Петър Димитров по време на срещата.

 КНСБ и КТ „Подкрепа” няма да се включат в предстоящите утре протести в столицата, заявиха по време на срещата лидерите Желязко Христов и Константин Тренчев. Те бяха единодушни, че трябва да се намери и механизъм за по-тесен експертен диалог с правителството по проблемите в различните сектори. Винаги, когато е имало проблем, сме търсили решенията в диалог, подчерта от своя страна премиерът Сергей Станишев.