Станишев: Светът днес харчи много за оръжие и прекалено малко за образование

836 млн. души днес живеят в крайна бедност, 20% от населението в развиващите се страни живее с по-малко от $1.25 на ден, а 200 млн. души са без работа

Отношенията между САЩ и Русия са на ниво на конфронтация от времето на пика на Студената война. Израснах в това време, не искам да ставам свидетел на връщането му в Европа.

„Левицата трябва да има отношение към всички актуални проблеми. Светът днес е на кръстопът, а в битката за по-добро прогресивно бъдеще нямаме много време. Не можем да продължаваме само с декларации и обещания за промяна – тя трябва да се случи незабавно. Усещането за спешност трябва да проникне у всички нас, защото всяко от тези предизвикателства създава страх и несигурност, и в крайна сметка тласка хората към популистите“.

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на голяма конференция на левите в Брюксел. На събитието, организирано съвместно от Прогресивния алианс, Групата на социалистите в Европейския парламент и Партията на европейските социалисти, присъстваха представители на повече от 50 прогресивни партии от целия свят. Сред специалните гости бяха председателят на ЕП Мартин Шулц, върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, водещият световен икономист проф. Джефри Сакс и други. В словото си Станишев дискутира предизвикателствата и заплахите, пред които е изправен светът днес, и отношението на левицата към тях.

 „От една страна, стоят старите проблеми – бедност, война, безработица, краен национализъм. Наред с това обаче виждаме и напълно нови такива – климатичните промени, фанатичен тероризъм, технологична революция,   застаряващо население в развитите страни и бум на раждаемостта в бедните страни, масова миграция – с тенденция да се засилва – във време, когато придвижването и достъпът до информация са по-лесни от всякога.

 Отговорност на левицата е да покаже лидерство и самочувствие. Нашето движение и неговите битки създадоха европейската социална държава и социален модел – едно от големите достижения на ХХ век. Но не можем да лежим на стари лаври. Трябва да използваме нашите ценности в битката за по-справедливо бъдеще. Целият свят следва онзи, който знае къде отива.“, продължи словото си Станишев.

 „За да се случи това, е необходимо да очертаем приоритети. На първо място – мирът – фундаменталното право на живот и сигурност на всеки човек като предпоставка за всички други човешки и граждански права. Целият Близък Изток е раздиран от конфликти и дестабилизиран, включително заради погрешни действия на САЩ и десни европейски политици. Отношенията между САЩ и Русия са достигнали ниво на конфронтация от времето на пика на Студената война. Като човек, израснал в това време, не искам да ставам свидетел на връщането му в Европа. Необходим ни е качествено нов политически диалог, защото светът става все по-многополюсен – икономически, политически и военно. Имаме нужда от нови баланси и гаранти на сигурността и мира, за да има единодействие срещу най-голямата заплаха – тероризмът.

 Другият голям приоритет за нас е устойчивото развитие. Въпреки ръста на благоденствието в последните десетилетия, 836 млн. души днес живеят в крайна бедност, а 20% от населението в развиващите се страни живее с по-малко от $1.25 на ден – това не е живот, а ежедневна борба за оцеляване. 200 млн. души са без работа – потресаваща загуба на човешки потенциал и талант. Ние, левите, трябва да положим усилия целите за устойчиво развитие на ООН да се превърнат в реалност. Развитите страни трябва да проявят солидарност с бедните. Съгласен съм с проф. Джефри Сакс, че по същество тези цели за устойчиво развитие отговарят на социалдемократическите приоритети – здравеопазването и образованието,  ключови за развитието и социалната справедливост в света. Днес обаче светът харчи прекалено много за оръжия, и прекалено малко за образование и развитие.

 Ние трябва да предлагаме адекватни решения. Европейските политики по отношение на икономическата и финансова криза лекуваха следствията, а не причините, които се коренят в съвременния спекулативен капитализъм. Неолибералната мантра за саморегулиращия се пазар обаче не се сбъдна. Ето защо, ние трябва да предложим модел за развитие, който съчетава силата на пазара с поставени от държавата цели и регулиране.

 Свидетели сме на глобализация на икономиката, но няма глобализация на управлението. А без глобални политически решения за регулиране на икономиката не можем да говорим за устойчиво бъдеще. Имаме нужда от силни международни институции и реформа на ООН. Именно пред нашето политическо семейство се открива уникалният шанс за това – след утвърждаването на Антонио Гутереш – бивш председател на Социалистическия интернационал – на поста Генерален секретар на ООН.“, заключи президентът на ПЕС Сергей Станишев