Слово на председателя на НС на БСП Сергей Станишев пред Седмата национална отчетно-изборна конференция на ДПС

Дек 12, 2009 Новини БСП 0 1240

За мен е удоволствие да бъда гост на вашия най-висш форум

За мен е удоволствие да бъда гост на вашия най-висш форум. Достатъчно е да се посочи фактът, че днес в България твърде малко са висшите политически форуми на партии, на които се води съдържателен политически дебат. Дебат за миналото, дискусия за формиране на позиция за настоящето и визия за бъдещето - и на политическата сила, и на страната като цяло. За мен е удоволствие да бъда гост на вашия форум и като лидер на БСП, и като бивш министър-председател, излъчен с мандата на ДПС.

Отношенията между БСП и ДПС за последните 20 години, които толкова подробно и задълбочено анализира г-н Доган, преминаха през различни фази - на взаимно отричане, отблъскване, до реално партньорство в обща управленска коалиция на национално ниво и на много места в местните органи на самоуправление. За последните четири години действително се научихме да работим в партньорство, да водим реален диалог, да спорим, да отстояваме позиции, да търсим баланса, отстоявайки и идентичността, и визията на всяка една от партиите в коалицията, и работейки в името на България. Аз няма от какво да се срамувам за изтеклия мандат.

Искам да благодаря на ДПС за подкрепата, която правителството имаше във ваше лице. За тези трудни, напрегнати четири години, постигнахме нещо голямо, исторически значимо за България - членството в ЕС. Тези, които бяха в изпълнителната власт и в парламента, знаят какво титанично усилие беше това - една мечта за повечето български граждани да се превърне в реалност. И можем да се гордеем с това постижение. И когато днешните управляващи, които се наричат граждани за европейско развитие на България, постигнат поне членство в Шенген и членство в еврозоната, тогава техните заслуги за европейското развитие на страната ще бъдат съизмерими със заслугите на предишното управление и предишната коалиция.

Вярно е, че дълги години за нас членството в ЕС като общество беше като че ли крайна цел, последна спирка на трансформацията на болезнения, несправедлив, труден, хаотичен, с много грешки, бих казал с много престъпления, български преход. Вярно е, че очакванията бяха свръх високи. Вярно е, че хората очакваха още от 2 януари 2007г. да живеят по всички европейски стандарти. Истината е обаче, че реалното интегриране на всяка държава в това сложно образувание, общност от нации и държави - ЕС, изисква много усилия, натрупване на знания, опит, действия и разбира се реална визия за мястото на нашата страна в европейското семейство. Трябва да признаем, че тази визия и този хоризонт ние заедно не успяхме да формулираме достатъчно ясно и разбираемо за българските граждани. И това действително е национална задача за перспектива. Както беше казано и в отчетния доклад на лидера на вашата партия, необходимо е да се научим да формулираме консенсусни национални политики за това къде искаме да видим България след 10 и 20 години. Това е огромно интелектуално политическо усилие. Усилие, което изисква обединението и диалога между всички политически партии и цялото гражданско общество. И се радвам, че ДПС е в състояние  - като партия с огромен опит, като партия, която е силна, като партия с интелектуален потенциал, като партия с големи организационни възможности - да участва в този процес активно.

Но нека се замислим къде се намираме днес, след парламентарните избори на 5 юли 2009. Да, преобладаващото мнозинство български граждани дадоха своето високо доверие и натовариха с тежка отговорност партията ГЕРБ. За съжаление днес, около 5 месеца след формиране на новото правителство, констатирам връщане назад по много направления от развитието на демократичния процес в България. И това не може да не буди тревога. Защото, за да формулираме дългосрочна визия, трябва да има чуваемост, трябва да има диалог. А днес се връщаме към бих казал най-мрачните времена от прехода - с нови странни нюанси. И ми се струва, че задачите и пред БСП, и пред ДПС, без аз да ви давам акъл по никакъв начин, наред с всичко останало, с позиции и политики по конкретни въпроси на управлението, бюджетното, социалното, икономическото развитие, ще изискват и сериозни усилия за отстояване на европейските принципи, на демократичните принципи на управлението на страната и на функционирането на гражданското общество. В този процес БСП е готова да партнира и да води разговор с ДПС по един открит и принципен начин.

Ние имаме сериозна задача и за формулиране и намиране на баланс между различните идеологически виждания в страната, между дясното, центъра и лявото за развитието на България. Никога философските различия няма да бъдат заличени. И това е добре, това е част от демокрацията. Но изключително важно е да можем да формулираме обединяващи полета, обща рамка за развитието на страната и по отношение на икономическия напредък, и по отношение на приоритетите в сферата на реалния сектор, и по отношение на социалната хомогенност на България. Защото иначе каквито и бъдат резултатите от едно или друго управление, в реално измерение няма да има ясна перспектива и устойчив растеж, устойчиво догонващо развитие на страната.

Днес две години след членството ни в ЕС, аз със съжаление виждам, че като че ли в нашето общество надделява провинциалното по отношение на общоевропейските въпроси и тенденции виждане. Не може да очакваш България да заеме силно и достойно място в ЕС, когато се чувстваш като слуга на големите. Всяка страна, всяка политическа партия трябва да формулира своите приоритети.

Искам още веднъж да благодаря за поканата. Искам да потвърдя, че БСП не се отнася към ДПС конюктурно. През последните години беше много популярно да се печелят дивиденти на гърба на ДПС, да се трупа рейтинг атакувайки ДПС. Винаги съм споделял, че разглеждам това като несериозна, а бих казал и опасна тенденция за печелене на краткотрайни дивиденти. Не сме го правили по време на предизборната кампания, нямаме намерение да го правим и сега. Когато имаме различия по политика, ще го казваме почтено и открито, както го правите и вие. Ако съжалявам за нещо по време на тройната коалиция, това е че не успяхме действително да комуникираме нашите политики по- ясно за българското общество. Съжалявам например, че не успяхме и не го направихме да водим стенограми на заседанията на Политическия съвет на коалицията. За да могат днес българските граждани, всеки един човек в България да знае, че там се е водил не пазарлък за интереси и сфери на влияние, а спорове за политика. Но както се казва - учим се от нашите грешки, важното е да не ги повтаряме. Важното е да извличаме поуките. Българските социалисти направиха част от своя анализ и  ни престои един процес на обновление, модернизация, реформиране. Времето в опозиция е точно време за вътрешна регенерация .

Пожелавам на ДПС много мъдрост, с която знам, че разполагате. Пожелавам ви много енергия, много сили и ясни решения, които ще дадете за перспектива, за развитие на вашата партия като един стабилен и важен субект в развитието на демократичните процеси на европейска България. Благодаря ви