Пирински за предизвикателствата на дигитализацията и социалните права в Европа

 Пирински за реиндустриализацията на Европа и Западните Балкани

На 11 октомври 2016г., в Европейския Парламент се състоя обстойно обсъждане на доклада „Въздействието на новите технологии върху пазара на труда и социалната икономика“ , изготвен от Австрийския Институт за Технологии  по предложение на евродепутата социалист Георги Пирински. В панелната дискусия, председателствана от Г. Пирински, взеха участие Пламен Димитров, председател на КНСБ, както и водещи експерти от Италия, Финландия, Австрия и Европейската конфедерация на профсъюзите.
В заключение на дискусията Г. Пирински открои три главни насоки за непосредствени действия:
 -      острата необходимост да се възприемат нови форми на защита на правата на работещите пред вид радикално променящият се характер на заетостта в резултат на дигитализацията;
 -      новосъздадената Платформа за справяне с недекларирания труд приоритетно да разгледа проблемите, свързани с новите форми на недеклариран труд, породени от дигитализацията;
 -      необходимостта посочените проблеми да намерят адекватни решения в рамките на подготвяния Европейски стълб за социални права, като при това се насърчава и развитието на формите на социалната икономика (кооперативи, взаимно спомагателни асоциации, НПО и социалното предприемачество).

 Пирински за реиндустриализацията на Европа и Западните Балкани

 На 11 октомври 2016г. евродепутатът социалист Георги Пирински  участва в телевизионна дискусия на тема „ Въздействието на ЕС върху Западните Балкани - уроци, научени от съседите“, организирана от ТВ програма „Балканите в Европа“  и  пряко предавана от ТВ студио „Агора“  в Европейския Парламент.
 По време на дискусията Г. Пирински подчерта необходимостта още на сегашния етап индустриалният капацитет на държавите от Западните Балкани да бъде включен като съставна част от новата стратегия за реиндустриализация на ЕС.
Задачата за разработването на такава стратегия беше възложена на Европейската Комисия с резолюцията на Европейския Парламент от 5 октомври 2016 г. относно необходимостта от европейска политика на реиндустриализация в контекста на неотдавнашните случаи Caterpillar и Alstom, приета в Страсбург на 5 октомври 2016г. с голямо мнозинство.