Георги Пирински пред 850 души с увреден слух: „Крайно време е да разрушим невидимите прегради пред хората с увреждания в Европа“

Евродепутатът Георги Пирински взе участие в конференцията „Мултиезичието и равните права в ЕС: ролята на жестомимичните езици“

Евродепутатът Георги Пирински взе участие в конференцията „Мултиезичието и равните права в ЕС: ролята на жестомимичните езици“, която се проведе в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел на 28 септември 2016 г. Уникалното по рода си събитие, организирано от белгийския евродепутат Хелга Стивънс, събра на едно място 850 участници - хора с увреден слух и жестомимични преводачи от всички държави-членки на ЕС.

В изказването си пред форума Пирински подчерта, че в момент, в който мнозинството европейци наблюдават с нарастващо притеснение връщането на границите между държавите в ЕС, голям брой хора продължават да се сблъскват с невидими прегради в своето ежедневие. Българският социалист напомни, че наред с проблемите, свързани с физическата достъпност на средата, хората с увреждания твърде често нямат достъп до онази подкрепа, която да има осигури пълноценно упражняване на техните фундаментални права на труд, образование и достъп до обществени услуги.

Евродепутатът изрази становище, че в рамките на започналите дискусии по Европейския стълб на социалните права е необходимо категорично да се отстоява тезата, че основните права трябва да бъдат гарантирани за всички без разлика на пол, възраст, националност, етническа принадлежност, вероизповедание или увреждане. Според Пирински осигуряването на практика на равен достъп и равни права за хората с увреждания следва да бъде общ и неотменим ангажимент на европейските институции, националните власти и обществото като цяло.

Георги Пирински изрази своята подкрепа за приемане на резолюция на Европейския парламент за жестомимичните езици и професионалните преводачи на жестомимичен език и припомни, че в съответствие с поетите ангажименти от ЕС и от държавите-членки с ратифицирането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания е необходимо да се увеличи съществено броя на квалифицираните преводачи на жестомимични езици, за да бъдат хората с увреден слух част от едно наистина приобщаващо общество.

В конференцията участва и група от България, която е на посещение в Европейския парламент по покана на Георги Пирински. Сред участниците в групата бяха г-н Николай Нинов - председател на Съюза на глухите в България, г-жа Милена Гъркова-Калинова - председател на Националната асоциация на жестов език в България, г-жа София Калинова - избрана за една от десетте най-изявени млади личности в света за 2015 г., хора с увреден слух и преводачи на жестов език.