Иван Иванов: Антитерористичният закон на управляващите е поредната куха норма

Сеп 28, 2016 Новини БСП в медиите 0 801

Къде са гаранциите, че няма да се злоупотребява с разширените правомощия на службите и вътрешния министър?

„Антитерористичният закон предлаган от управляващите е поредната куха норма”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Иван Иванов в ефира на БНТ. По думите му много текстове от закона противоречат на редица съществуващи норми. Като такива той посочи въвеждането на т. нар. „обоснованото предположение”, което създава предпоставки за нарушаване на човешки и граждански права; увеличаването на срока за подслушване до 3 години.

„Вече има закони, които уреждат дейността на службите с цел защита от терористична заплаха. Проблемът е в невъзможността те  да си свършат до край работата”, обясни социалистът и подчерта, че трябва да се съсредоточим върху недокомплекта на службите, както материален, така и персонален, за да могат те ефективно да си вършат работата. Иванов коментира, че един от основните проблеми в сферата на вътрешните работи и сигурността са недостатъчните средства. Той припомни, че БСП е предложила увеличаване на средствата на МВР при приемането на бюджета за 2016 г., но то не е било прието от мнозинството.

Къде са гаранциите, че няма да се злоупотребява с разширените правомощия на службите и вътрешния министър?

Иван Иванов обясни, че 2/3 от законопроекта, който се предлага, са промени в други закони, с които основно се увеличават правомощията на министъра на вътрешните работи при извънредно положение, което не се знае и кога свършва.  Депутатът попита къде са гаранциите, които ще предпазят от злоупотреби с разширените правомощия на службите и министъра.

Не на последно място Иванов поясни, че предлаганият от управляващите законопроект урежда основно последствията, след като се реализира определена заплаха за България, а не превенцията да не се стига до такава.