Драгомир Стойнев: Единствено ние на Балканите не инвестираме в енергетика – това е пародия, не политика

Сеп 27, 2016 Новини БСП 0 1091

До кога на ГЕРБ друг ще им е виновен, като управляват от 2009г до сега

„Хората се осъзнават и разбират, че живеем в пародия, че това не е политика. Ние сме единствената държава на Балканите, която не инвестира в енергетика, а развива заместващи мощности като ВЕИ. ГЕРБ управлява от 2009 г. до сега с изключение на кабинета „Орешарски”. И служебните кабинети бяха техни. До кога някой друг ще им е виновен?”, заяви в предаването на Би Ти Ви „Лице в лице” Драгомир Стойнев, член на ИБ на БСП и бивш министър на енергетиката и икономиката, по повод поведението на управляващите по проекта „Белене”. Според него изграждането на ядрена мощност на площадка „Белене” има висока проектна готовност, а поръчаното за нея оборудване няма как да бъде продадено на трета страна.

Стойнев обясни отказът на БСП да участва в гласуването на първо четене на Проекта за закон за държавна финансова подкрепа за НЕК с липсата на позиция на управляващите за изграждане на нова ядрена мощност. „Те трябва първо да кажат ще се строи или не”, допълни той.

„ГЕРБ са подписали 9 допълнителни споразумения по проекта „Белене”, преди тях БСП са подписали 5. Ако смятаха проекта за нерентабилен защо те го спряха още през 2010 г., след идването си на власт? Защо продължиха да плащат фактури при спрян проект?”, попита Драгомир Стойнев. Той припомни, че със спирането на ТЕЦ „Варна” е започнал процес на затваряне на базови мощности в енергетиката и след няколко десетилетия България ще е принудена да купува електроенергия от вън, за да задоволява нуждите си, ако не започне да изгражда нови мощности. Според него има финансови инструменти и възможности, но първо трябва да бъде налице политически консенсус за строителство на площадка „Белене”, което минава през гласуване в парламента. Народният представител подчерта, и позицията на БСП, че държавата трябва да запази своя и на потребителите интерес чрез участие в новата ядрена мощност. „Сега обаче една част от ГЕРБ говори за продължаващи действия, премиерът говори за гьол и че ще слага реакторите в музея”, каза Стойнев. Според него заради непоследователността им и невъзможността да управляват стратегически процеси сме стигнали до арбитраж и загубата му.

По повод на кандидатурата на ген. Румен Радев той заяви, че на българите им трябва обединител и че тя е резултат от решимостта на БСП да работи заедно с гражданската и обществена енергия, а не да се затваря в остарели коалиционни формати.