Засилването на европейския социален модел е било сред основните теми на конгреса на ПЕС

Дек 08, 2009 Новини БСП в медиите 0 1460

Засилването на европейския социален модел е била една от основните теми, обсъждани на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), който се провежда в Прага

Засилването на европейския социален модел е била една от основните теми, обсъждани на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), който се провежда в Прага. Пред Агенция "Фокус" председателят на НС на БСП Сергей Станишев каза, че с влизането в сила на Лисабонския договор Европа ще играе още по важна роля за развитието на всяка една страна- членка, в това число и България. „За нас е изключително важно да се засилва европейският социален модел. Особено в условията на криза, е много важно тази характеристика на Европейския съюз да бъде все по-действена. Именно в условия на криза е необходимо да се покаже солидарността с хората, подложени на ударите на кризата, които губят работните си места", коментира Станишев. По думите му - за България този въпрос важи с особена сила. „Докато в други страни като Чехия например вече се очаква икономически растеж, прогнозата за който е около 1.5%, в България бюджетът залага икономически спад от 2 пункта. Това се дължи в голяма степен на бездействието на правителството и липса на антикризисен план. Ако погледнете и това, което е залегнало като социални политики, ще разберете, че това е първият бюджет, в последните десет години, в които се отнемат социални придобивки. Три пъти са намалени средствата за активна политика на пазара на труда, а това е подкрепа за хората, които губят своите работни места. Те ще бъдат десетки хиляди повече в резултат точно на тази политика", коментира Сергей Станишев.
Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще оценява всеки един кандидат за еврокомисар въз основа на анализа на неговото представяне, на компетентността, визията и приоритетите му за управлението на съответния ресор. В рамките на конгреса Станишев е провел среща и с Мартин Шулц - председател на Парламентарната група на ПЕС. „ПЕС е влиятелна парламентарна група в Европейския парламент. Водят по големина и тяхната позиция ще има сериозно значение. Един от приоритетите на ПЕС за идните месеци ще бъде да изработим по цялостна стратегия на Партията на европейските социалисти по всички важни европейски въпроси. Февруари предстои конференция на лидерите на ПЕС в Мадрид, където заедно с министър председателите, с комисарите и с върховния представител ще се обсъдят всички тези въпроси на политиката на ЕС. Те пряко засягат и България, и нашето поведение и политика - каза Сергей Станишев.
             За VІІІ конгрес на ПЕС Сергей Станишев каза още - винаги споделяме информация за вътрешната политика на една или друга страна, за предизвикателствата по общите европейски теми. „Имах много полезни разговори с лидера на Чешките социалдемократи, на които им предстоят избори за национален парламент. Тяхната партия сега е във възход и се уточнихме за много конкретни форми за двустранно партийно сътрудничество. Водих и дискусия, посветена на външнополитическите приоритети на ПЕС и това показва авторитета, който има БСП в това отношение", каза още Сергей Станишев.