Заради бездействието на българското правителството, кризата в страната се задълбочава

Дек 08, 2009 Новини БСП 0 1729

С чешките социалдемократи сме работили и ще работим активно на европейското поле, формирайки общи позиции – както по отношение на европейската политика, така и по политиката на ЕС навън

С чешките социалдемократи сме работили и ще работим активно на европейското поле, формирайки общи позиции – както по отношение на европейската политика, така и по политиката на ЕС навън. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след срещата си с председателя на Чешката социалдемократическа партия Иржи Парубек. Двамата лидери обсъдиха ситуацията в двете страни, както и конкретни форми на сътрудничество между партиите. Г-н Парубек предложи българските социалисти да изпратят експерти, които да проучат опита на чешките социалдемократи в реорганизацията на партията си след загубата й на предишните избори. ″Те извървяха сериозен път във вътрешно преструктуриране, работа с младите хора, формирането на политики. Това е много актуално за БСП сега″, заяви Станишев.

Двамата лидери обсъдиха ситуацията в Западните Балкани, политиката на ЕС, както и последиците от световната икономическа криза и начините за тяхното преодоляване. Станишев изтъкна, че в първата година от кризата България се справи доста по- добре от много други страни. ″Каквото и да говорят днес управляващите, в България кризата се усети много по- слабо отколкото в редица други страни от ЕС″, категоричен беше бившият премиер. По думите му в страната ни бе предотвратена банкова криза благодарение на многото усилия, положени от предишното правителство. Прие се широк пакет от мерки в подкрепа на реалната икономика и за защита на хората, които обаче сега с новия бюджет много рязко се редуцират. За пример Станишев даде бюджета за активни политики за пазара на труда, който управляващите намаляват три пъти, въпреки прогнозата за увеличаване на безработицата. ″Заради бездействието на правителството сега, кризата се задълбочава″, добави лидерът на БСП.

Станишев отбеляза, че благодарение на политиката на предходния кабинет за натрупване на резерви, фискалният резерв беше увеличен за последните четири години почти два пъти. ″Това е сериозен ресурс не само за политика за стабилност, но и за политика в подкрепа на реалния сектор на икономиката″, обясни бившият премиер. Той изтъкна, че докато сегашните управляващи уверяваха, че ще направят балансиран бюджет, на практика залагат дефицит от 0.7%. Нещо повече – гласувайки бюджета в парламента, мнозинството одобри по същество решение, което дава право на правителството да променя, както си поиска бюджета- без контрол от парламента, в зависимост от нуждите на управляващата партия. ″Това е  много лош прецедент и ще атакуваме тези текстове пред Конституционния съд″, каза в заключение Станишев.

Лидерът на БСП прие поканата на чешкия си колега да прочете лекция в Академията за политика.